Briefjes en bordjes

In MikMak, het literaire kindertijdschrift dat na een kort bestaan enkele jaren geleden helaas ter ziele ging, zag ik ze voor het eerst: de stakerige poppetjes van Jaap de Vries. Op hooggehakte laarsjes lopen ze door een fijn gearceerde wereld. Ze hebben allen hetzelfde soort gezicht, een liggend ovaal met twee naieve stipjes als ogen. Ze dragen graag soepjurken en ouderwetse badpakken. Hun ledematen kunnen alle kanten op.

Hun beddenspreien staan vol hartjes, de grond vol kleine grasjes.

Met pen en inkt tekent De Vries zijn minutieuze kriebelplaatjes. Hij maakte nu een boek vol: Halewijntje en de struikrovers. Het is de ontroerende geschiedenis van een meisje dat droomt van de toekomst. Zij staart uit het raam en naait pareltjes op haar trouw-soepjurk. Maar als de toekomst eindelijk komt, in de verwachte gedaante van een ridder op een wit paard, blijkt het `niet de goede toekomst' te zijn. Tot groot verdriet van Halewijntje gaat de ridder aan de haal met haar broer, in plaats van met haar. Verder biedt dit prachtige prentenboek een droeve koning, een groep zwemmende heksen, een truttig zangkoor, een verloren prins en een hoop briefjes en bordjes.

Vooral die briefjes en bordjes maken dit prentenboek leuk. Vooral voor wat oudere kinderen, die zelf kunnen ontcijferen wat er staat. Ze begrijpen het als een briefje met de woorden `prins gezocht, afz. Halewijntje' in het ene plaatje op tafel ligt en in het volgende ronddobbert in een fles in zee.

De wanden van Halewijntjes huis worden gesierd door spreuken zoals `Leef nu!' en een portret van een stijve mevrouw met een scheiding waaronder staat `Diana'. De Vries maakt er verder geen woorden aan vuil.

Voor het sober geschreven verhaal maakte hij gebruik van elementen uit sprookjes. Er wordt gevlogen op een bezem, gevangen gezeten in een heksenhuisje gezongen voor de koning. Net als op de illustraties gaan in de tekst kleine grapjes schuil. De ridder en Halewijntjes broer dolen door de bossen en zien drie vreemde struiken die ze al eens eerder zagen: `Maar dat kreeg je als je doolde.' Halewijntjes' zoektocht naar de prins van haar dromen is een van de vrolijkste queesten ooit gemaakt.

    • Judith Eiselin