Brand discotheek Zweden: 60 doden; Bij feest in Macedonisch centrum

Een brand in een discotheek in het Zweedse Goteborg in de afgelopen nacht heeft aan zeker zestig jongeren het leven gekost. Ongeveer 180 jongeren raakten gewond. De brand is de zwaarste in de Zweedse geschiedenis.

In de uitgaansgelegenheid, een Macedonisch cultureel centrum, werd een Halloween-feest gehouden. Honderden jongeren tussen dertien en twintig jaar, zowel Zweden als immigranten, waren aanwezig. Over de exacte oorzaak is nog niets bekend. Vast staat dat er een explosie is geweest. De politie zei vanmorgen niet over aanwijzingen te beschikken dat de brand is aangestoken. Eerder had ze brandstichting met een racistisch motief niet uitgesloten.

De nooduitgangen van de uitgebrande discotheek waren mogelijk van buitenaf geblokkeerd. Lennart Olin, coordinator van de reddingsoperatie, zei vanmorgen dat dit in combinatie met het zeer snel om zich heen grijpende vuur een verklaring kan zijn voor het grote aantal slachtoffers.

Het vuur ontstond vlak voor middernacht op de tweede verdieping van het uit drie etages bestaande uitgaanscentrum, een voormalig theater. Volgens getuigen ontstond er enorme paniek onder de feestende jongeren. De vijftienjarige Jamal Fawz: “Het was een chaos. Iedereen wilde wegkomen, mensen liepen elkaar onder de voet bij de uitgang.' Jamal Fawz stond zelf op de dansvloer toen de brand uitbrak. “Het leek alsof het begon bij het plafond. Lampen en geluidsboxen kwamen naar beneden zetten.'

Naar schatting vierhonderd jongeren waren aanwezig op het moment dat de brand uitbrak. Sommige jongeren sloegen ruiten in en sprongen uit de ramen, omdat de enige uitgang geblokkeerd was door de mensenmassa. Volgens een woordvoerder was het feest niet door het Macedonisch cultureel centrum georganiseerd.

De discotheek was in april vorig jaar goedgekeurd door de brandweer. Volgens de Zweedse wet moeten dergelijke gebouwen minimaal een keer per jaar gekeurd worden.

Volgens de eerste berichten bevonden zich niet meer mensen in het gebouw dan was toegestaan.

Jongeren die het pand opnieuw waren binneningegaan om hun vrienden uit het brandende gebouw te halen, wisten ongeveer veertig leeftijdsgenoten te redden. Sommige redders zijn niet meer teruggekomen, zo meldden getuigen. Toen de brandweer eenmaal ter plaatse was, werden wanhopige jongeren die vrienden wilden redden tegengehouden.

“Het aantal doden was in eerste instantie niet te tellen. Het zag eruit zoals de gaskamers van Auschwitz eruit gezien moeten hebben', aldus Lennart Olin, die de reddingsoperatie leidde. De meeste mensen zijn gestikt als gevolg van de rook. Nog steeds liggen er lichamen in het pand.

Inmiddels is begonnen met de identificatie van de slachtoffers. Dit zal volgens een hulpverleenster in een van de ziekenhuizen niet gemakkelijk zijn, omdat veel jongeren geen identiteitsbewijs bij zich hadden. Om de talloze gewonden naar ziekenuizen te vervoeren, werden behalve zo'n dertig ambulances ook taxi's, auto's van particulieren en bussen ingezet. In de ziekenhuizen zijn onmiddellijk crisiscentra ingericht voor familieleden. Van de 180 gewonden zijn er ongeveer twintig in kritieke toestand opgenomen.

De Zweedse premier Persson heeft vanmorgen op de televisie zijn condoleances aangeboden aan de nabestaanden van de slachtoffers van de brand. In juni 1978, brandde in de Zweedse stad Boras een nachtclub uit. Toen vielen twintig doden. (Reuters, AFP)