Banken stoten aandelen van gebroeders Baan af

Banken of verzekeraars hebben recent aandelen Baan verkocht die hun in onderpand waren gegeven door de investeringsmaatschappij van de gebroeders Baan, Vanenburg Ventures. De banken hebben het pakket aandelen op de markt gebracht omdat Vanenburg door de waardedaling van de aandelen Baan op de beurs dreigde niet meer aan verplichtingen te kunnen voldoen.

Dat blijkt uit een persbericht dat Vanenburg Ventures gistermiddag heeft uitgebracht. Door de transacties is het belang van investeringsmaatschappij Vanenburg (voorheen Baan Investment) in het beursgenoteerde Baan Company met ruim acht procent teruggelopen van 38 naar minder dan 30 procent.

De belangrijkste activiteiten van Vanenburg, opgericht in 1994, betreffen het financieren van technologiebedrijven overal in de wereld en het investeren in bedrijven die actief zijn op het terrein van de zogeheten Enterprise Resource Planning, de software waarmee het beursgenoteerde Baan Company aan de weg timmert.

Tot de deelnemingen behoren Baan All Finance (ontwikkeling van software voor financiele instellingen), Hiscom (gezondheidszorg) en Baan Brothers Construction (het voormalige Kraan). De verbondenheid tussen de activiteiten van Baan Company en Vanenburg Ventures heeft Baan in het afgelopen halfjaar veel kritiek opgeleverd omdat de resultaten van het beursgenoteerde bedrijf daardoor geflatteerd zouden worden.

Een woordvoerder van Vanenburg wil niet zeggen welke financiers van Baan de aandelen verkocht hebben, wel dat het financiele instellingen betreft. Het gaat om in totaal 17 miljoen aandelen Baan. Dit pakket heeft ten minste 350 miljoen gulden opgebracht.

De penibele financiele situatie dwingt Vanenburg Ventures ertoe “de operaties te stroomlijnen' en “de financiele stabiliteit te verbeteren', zoals bestuursvoorzitter Paul Baan het uitdrukt. Dit betekent dat Baan op zoek is naar externe financiers voor een groot deel van zijn participaties. Als dat niet lukt, zullen activiteiten gesloten moeten worden.