Arrestaties om regelen schijnrelatie; Ook vervolging partners

De Amsterdamse vreemdelingenpolitie heeft gisteren negen verdachten gearresteerd op verdenking van het regelen en het aangaan van schijnrelaties. De politie en het openbaar ministerie pakken sinds kort ook bemiddelaars en de Nederlandse partners bij schijnrelaties op.

In het verleden was het meestal zo dat bij het constateren van een schijnhuwelijk de relatie ongeldig werd verklaard en alleen de vreemdeling werd vervolgd. Voortaan moeten zowel de vreemdeling als de Nederlandse partner voor de politierechter verschijnen. De strafmaat die het openbaar ministerie hanteert is twee tot drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De vreemdelingenpolitie zoekt voortaan ook actief naar de bemiddelaar. De vreemdelingenpolitie ondervraagt hiervoor uitvoerig de partners van de schijnrelatie; hoe hebben zij elkaar ontmoet en wie heeft hen bij elkaar gebracht. De bemiddelaars kunnen veroordeeld worden tot maximaal acht jaar gevangenisstraf. Volgens officier van justitie K. Zijlstra zijn met schijnrelaties bedragen gemoeid tot twintigduizend gulden.

De recente zaak kwam aan het licht toen afgelopen juni een 36-jarige vrouw uit Almere werd gearresteerd op verdenking van het regelen van schijnrelaties. De vrouw wordt ervan verdacht zeker 25 schijnrelaties te hebben geregeld. Het onderzoek leidde uiteindelijk deze week tot de arrestaties van nog eens negen personen. Bij invallen in verschillende woningen in Amsterdam-Zuidoost zijn documenten voor verblijfsvergunningen inbeslaggenomen.

De verdachte vrouw benaderde Nederlandse alleenstaande vrouwen met een zwakke financiele positie met het voorstel een schijnrelatie aan te gaan. De vrouwen moesten de relatie drie jaar in stand houden. De `partner' moest gedurende die periode in fases geld overmaken aan de vrouw en de bemiddelaar. Na drie jaar kwam de man in aanmerking voor een vaste verblijfsvergunnig, waarna de relatie verbroken werd.