ANC is des duivels over eindrapport

Het eindrapport van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie is door vrijwel alle politieke partijen scherp gekritiseerd.

Met name het regerende ANC is des duivels over de passages waarin de partij wordt verweten de mensenrechten te hebben geschonden. Commissievoorzitter Desmond Tutu heeft de bittere reactie van het ANC “verraad' genoemd.

Geen enkele politieke partij of beweging die de afgelopen veertig jaar een rol van betekenis speelde in Zuid-Afrika komt ongeschonden uit het verslag van de commissie. De voorzitter van het ANC, Thabo Mbeki, zei in een reactie dat sommige delen van het rapport accuraat waren, maar dat de commissie “vreselijk mistastte' in de beschrijving van het werk van het ANC.

Politieke analisten zijn eensgezind in hun mening dat de stap van ANC een grote politieke blunder was, mogelijk ingegeven door de aloude `paranoia van een bevrijdingsbeweging'. De vice-voorzitter van de Waarheidscommissie, Alex Boraine, zei gisteren dat de poging van het ANC publicatie van het verslag tegen de zin van president Mandela is gegaan.

Nog feller dan het ANC heeft de coalitiegenoot in de regering, het Inkatha Vrijheidsfront van Zoeloe-leider Mangosuthu Buthelezi gereageerd. De commissie komt in haar rapport tot de conclusie dat Buthelezi beging jaren negentig geholpen door rechtse blanke groeperingen, betrokken was bij het aanzetten tot geweld in het toenmalige thuisland KwaZulu, waarvan hij de leider was. Politieke confrontaties tussen Inkatha en ANC kostten toen aan duizenden mensen het leven.

Volgens de Nationale Partij, bedenker en uitvoerder van de apartheid tussen 1948 en 1994, is de commissie “eenzijdig' in haar oordeel en brengt de uitkomst de verzoening niet naderbij.