AFHAKKEN

De Engelse popzanger Ian Brown is door de rechtbank in Manchester veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf wegens bedreiging van een stewardess. De rechter achtte bewezen dat Brown in februari tijdens een vlucht met een British-Airways-toestel van Parijs naar Manchester stewardess Christine Cooper dreigde de handen af te hakken. Brown, die omstreeks 1990 als leadzanger van de Engelse popgroep The Stone Roses buitengewone populariteit genoot, werd er ook van beschuldigd gedurende 20 tot 30 seconden op de deur van de cockpit van het vliegtuig te hebben gebonsd. Na de landing van het vliegtuig in Manchester werd Brown gearresteerd.

Brown verweerde zich met de bewering dat het allemaal als grap was bedoeld. “Ze zwaaide met haar hand op een manier die ik als minachtend beschouwde', zei hij tijdens de rechtszaak. “Hierop zei ik: `zwaai niet zo naar mij'. Toen zei zij: `sorry'. Waarop ik glimlachte en zei `sorry is oke'. Toen zei zij: `Ik bied mijn verontschuldigingen aan'. Ik zei: `Verontschuldigingen zijn oke'. En als een grapje zei ik ook: `Als je het weer doet, hak ik het af'. Ze glimlachte en ging verder met het duwen van haar karretje.'

Volgens Cooper herhaalde Brown zijn bedreiging vijf keer. Zij beweerde dat zij hierdoor zeer angstig was geworden, zeker nadat Brown tegenover gezagvoeder Drake, die tussenbeide kwam, de woorden sprak: “Als ze nog een keer naar me wijst, hak ik haar handen af.'