Aandeel Baan op de beurs in het slop, ondanks personeelsreductie

De ontslagronde bij automatiseerder Baan viel gisteren slecht bij beleggers. De personeelslasten gaan zonder twijfel naar beneden, maar de omzet ook, zo vrezen beleggers.

Slecht nieuws voor het personeel is in de regel goed nieuws voor de belegger. Behalve bij automatiseerder Baan, dat zijn aandeel gisteren nog verder zag wegzakken, ondanks de aangekondigde personeelsreductie van maar liefst 20 procent.

Niet alleen het personeel, maar ook de belegger schrok dit keer van een sanering. Alle automatiseerders zitten te springen om mensen en Baan is gedwongen om hen de laan uit te sturen. “Door zoveel mensen te ontslaan breng je weliswaar je kosten op een lager niveau, maar in het geval van Baan komt ook de omzet structureel lager te liggen' stelt financieel analist B. Siebrand van SNS Securities. “De medewerkers zelf moeten in de automatiseringsbranche immers voor de omzet zorgen.'

Behalve door de personeelsreductie heeft ook de verkoop van 17 miljoen aandelen door de broers Jan en Paul Baan een behoorlijke bres in het vertrouwen geslagen. Het beleggingsvehikel van de broers, Vanenburg Ventures genoemd, werd door financiers gedwongen om de aandelen van de hand te doen, waardoor zo'n 8 procent van de aandelen bij onbekende partijen is terechtgekomen. De oprichters hebben nu nog 30 procent van de aandelen in handen. “Zo'n actie komt natuurlijk op een uitermate ongeschikt moment naar buiten. Tot verrassing van iedereen blijken de aandelen als onderpand te zijn ingebracht voor leningen. Het is weer een voorbeeld van de vele shady deals bij dit bedrijf. Die verkoop door Vanenburg is voor de belegger het zout in de wonde', aldus Siebrand. De financiele wereld klaagt steen en been over het blijvende gebrek aan transparantie bij de handelingen van de gebroeders Baan. “Niemand weet wat er gaat gebeuren als de koers met nog een paar gulden onderuit gaat.

Wordt Vanenburg dan opnieuw gedwongen om aandelen die in onderpand zijn gebracht te verkopen? Wat zal dat voor de koers betekenen?' stelt een beurshandelaar.

Naast de verkoop door Vanenburg en de aangekondigde ontslagronde speelt volgens hem ook de onduidelijke strategie een rol. “De presentatie van de cijfers moest met een dag worden uitgesteld omdat de top dag en nacht over de strategie zat te discussieren. Maar het is nog niet eens duidelijk welke taken de gisteren aangestelde president krijgt en wat de rol van het zittende management is.' De beurshandel in Amsterdam is nog steeds verbaasd over de grote short-posities in de Verenigde Staten. Beleggers hebben daar op grote schaal aandelen Baan verkocht zonder dat ze die op dat moment bezaten. “Baan heeft in het verleden veel zaken gedaan met agressieve Amerikaanse zakenbanken', stelt Siebrand. “Ik sluit niet uit dat zo'n bank aandelen in Baan in onderpand heeft gekregen en toen de problemen bij Vanenburg zag aankomen. Mogelijk hebben ze vervolgens die short-posities ingenomen.'

Grote vraag is natuurlijk of het aandeel Baan al zijn laagste punt heeft bereikt. Geen analist heeft het in elk geval nog aangedurfd om zijn clienten aan te moedigen in het automatiseringsfonds te stappen. De stemming is op dit moment zo negatief dat niemand meer oog heeft voor lichtpuntjes. Een van de lichtpuntjes lijkt de relatie met vliegtuigfabrikant Boeing te zijn, een van de grootste klanten van Baan. In de financiele wereld heerste grote angst dat die relatie de afgelopen maanden was verslechterd, met alle mogelijke negatieve gevolgen van dien. Maar enkele dagen geleden heeft het Amerikaanse concern naar verluidt een rondleiding gegeven aan potentiele klanten van Baan en daarbij zijn tevredenheid over de partner uit Barneveld getoond.

Een andere handelaar zag vanochtend nog een lichtpuntje. “De koers is nu met negen dubbeltjes gestegen en bij de huidige beurskoers van Baan betekent dat 4 procent. Dat hakt er direct lekker in.'

    • Erik van der Walle