Zwolle verrast met bekerzege op Willem II

De eredivisieclubs Willem II en De Graafschap zijn gisteren uitgeschakeld in de tweede ronde van het nationale bekertoernooi. Willem II verloor op eigen veld met 2-0 van eerstedivisieclub FC Zwolle. De Graafschap leed in de Deventer Adelaarshorst een 3-2 nederlaag bij Go Ahead Eagles, dat de laatste jaren in de eerste divisie uitkomt. De andere bekerwedstrijden die gisteren op het programma stonden, werden wegens hevige regenval afgelast.

Trainer Adriaanse van Willem II hekelde na afloop de gebrekkige mentaliteit van zijn selectie. Hij had voor zijn spelers een trainingskamp van drie dagen georganiseerd, maar de serieuze voorbereiding was niet besteed aan de Tilburgse voetballers. Drie dagen na de competitiezege op PSV verkeerden de spelers van Adriaanse nog in hogere sferen. Tuhuteru en Prommayon (eigen goal) bezorgden FC Zwolle een verrassende overwinning.

Adriaanse had goed aangevoeld dat het bekerduel tegen Zwolle, waar hij in de jaren tachtig trainer was, een zware klus zou worden. “Iedereen juichte na de loting. Maar toen ik maandag aan een speler vroeg om de naam van een speler van Zwolle te noemen, bleef hij het antwoord schuldig. De clubkleuren? De trainer? Nergens kreeg ik antwoord op. Alleen de Tsjech Galasek was serieus bezig; hij komt dan ook uit een andere maatschappij.'

De overwinning van Go Ahead Eagles op De Graafschap was minder verrassend. De nummer vier van de eerste divisie maakte een goede start tegen de nummer veertien van de eredivisie. Go Ahead nam voor rust een 2-0 voorsprong door doelpunten van Sikora en Marbus. De laatste speler zorgde in de tweede helft ook voor 3-0. De Graafschap leek verslagen, maar de club uit Doetinchem was in de slotfase nog dichtbij een verlenging.

Nadat Tumba en Viscaal de achterstand hadden verkleind tot 3-2, leek het moegestreden Go Ahead rijp voor een nederlaag. De thuisclub kreeg weer lucht, toen Redeker van De Graafschap in de 75ste minuut door scheidsrechter Jol met een rode kaart van het veld werd gestuurd. Redeker had de doorgebroken Sikora neergelegd. Kruzen miste nog een strafschop voor Go Ahead.

Dejan Curovic speelt dinsdag niet met Vitesse in de UEFA-bekerwedstrijd tegen Girondins Bordeaux.

De Joegoslavische spitsspeler onderging vanmiddag een kijkoperatie aan zijn knie. De clubarts van Vitesse vreest dat Curovic voor de rest van het seizoen is uitgeschakeld. Zijn ploeggenoot John Veldman werd gisteren geopereerd aan een meniscus.

Vitesse kan volgende week in Bordeaux, waar de thuisclub een 1-0 voorsprong verdedigt, waarschijnlijk wel beschikken over Nikos Machlas. De Griek viel afgelopen dinsdag in het bekerduel tegen FC Volendam evenals Curovic uit, maar zijn blessure aan een jukbeen blijkt mee te vallen.