Veel schade door ernstige wateroverlast

Op sommige plaatsen in Groningen was de situatie rond het middaguur door de wateroverlast ernstig, in Drenthe steeg het water rond het middaguur niet meer. De land- en tuinbouworganisaties in Noord- en Oost-Nederland schatten de schade door de wateroverlast op honderden miljoenen guldens.

Premier Kok zou vanmiddag de door de wateroverlast getroffen plaats Tollebeek in Flevoland bezoeken. Minister de Grave (Defensie) zou naar Groningen reizen, staatssecretaris De Vries (Binnenlandse Zaken) naar Drenthe.

In de provincie Groningen was de situatie vanmorgen met name in Winschoten kritiek. De dijk langs het Winschoterdiep werd verstevigd met zandzakken en dichtgesmeerd met klei, omdat de dijk met water te verzadigd raakte en dreigt en door te breken. De bewoners van de achterliggende wijk moeten rekening houden met evacuatie in de loop van de dag, aldus een woordvoerder vasn de politie.

Ook in Oude-Pekela, Scheemda, Hoogezand en Groningen is de situatie nog lang niet onder controle. De bewoners van twee verpleeghuizen in het zuiden van de stad Groningen zouden worden geevacueerd. Volgens commissaris van de koningin H. Alders betreft het een preventieve maatregel voor het geval de dijk langs het Hoornse Diep water doorlaat. In totaal zouden ongeveer vijfhonderd verpleeghuisbewoners in de loop van de dag naar andere instellingen gaan.

Uit het Groninger Museum moest gistermiddag een deel van de collectie in veiligheid worden gebracht. Het water drong via poreus geworden kit van ramen, die normaal 35 centimeter boven water liggen, een tentoonstellingsruimte binnen. Het museum blijft tot zondag gesloten.

In Meppel lopen nog steeds straten onder en wordt er volop met zandzakken gesleept. In circa 250 woningen in de stad is vannacht water binnengestroomd, maar niemand hoefde te worden geevacueerd. De commissaris van de koningin in Drenthe, oud-minister van Defensie R. ter Beek, heeft zich erover beklaagd dat hij gisterenochtend om 9 uur hulp heeft gevraagd en pas om 13.00 uur bevestiging kreeg vanuit Den Haag.

De burgemeester van Meppel, C. Bijl, is kwaad over de hulp van Defensie. “Ons werden dertig militairen aangeboden. Dan moesten we wel eerst een zeer ingewikkelde procedure afwerken en kwam er eerst ook nog een verkenner op bezoek', aldus Bijl. Het CDA heeft inmiddels bij het ministerie van Defensie opheldering gevraagd over het trage op gang komen van de hulpverlening.