Udense supporters verlamd door entourage in Arena

Hoofdklasser UDI'19 zag gisteren in Amsterdam een wens in vervulling gaan door een bekerwedstrijd tegen Ajax te spelen. De 9.000 toeschouwers uit Uden ondergingen de 9-0 nederlaag in stilte.

Meer dan veertien uur hadden Peer en Annette van Lanen in het vliegtuig gezeten. Om half drie gistermiddag landden ze op Schiphol. Een paar uur later later vernamen ze in de Arena dat hun zoon Jorus als linkshalf van UDI'19 in de basis stond tegen Ajax. Die vakantievlucht vanaf Barbados, met tussenstops in Venezuela en de Dominicaanse Republiek was niet voor niets geweest. Harrie van Genugten, een vriend van de familie Van Lanen, had zich voorgenomen na elk doelpunt het videoscherm met het scoreverloop te fotograferen. Maar na het tweede doelpunt van Ajax was zijn vakantierolletje van Barbados al vol. Op meer doelpunten had hij niet gerekend.

Ongeveer 9.000 aanhangers van UDI (Uitspanning Door Inspanning) waren naar Amsterdam gekomen, 8.200 Udenaren maakten de reis per bus. Acht cameraploegen hadden het vertrek in Uden vastgelegd. Zelden waren zoveel mensen per bus vervoerd. In 167 touringcars gingen ze naar de Arena, onder begeleiding van politie en marechaussee. Een van de touringcarbedrijven heeft de exodus uit Brabant aangemeld voor een vermelding in het Guiness Book of Records.

Met gemengde gevoelens stapte de zevenjarige Nathan de Viet gistermiddag op de Udense Industrielaan in de bus naar Amsterdam. Zijn oudere broer had hem de liefde voor Ajax bijgebracht, de UDI-hype ging geheel aan hem voorbij. Nathan was voor Ajax en hij wilde het liefst in een vak met Ajax-aanhangers zien hoe UDI'19 uitgeschakeld zou worden voor de beker. Zijn wens ging niet in vervulling. Temidden van zijn plaatsgenoten zag hij voor het eerst zijn helden in het echt spelen. Zijn beste vriendje, wiens slaapkamer volhangt met Ajax-posters, was gelegenheidssupporter van UDI'19 geworden.

Daar kon Nathan geen begrip voor opbrengen. Nee, juichen zou hij niet bij doelpunten van Ajax vertelde hij vlak voor zijn eerste bezoek aan een voetbalstadion. Juichen was met al die UDI-supporters om zich heen toch een riskante onderneming.

“Geniet ervan', luidde een van de weinige opdrachten waarmee UDI-trainer Harry Blokhuis zijn spelers de slechte grasmat van de Arena had opgestuurd. “Het feit dat we hier staan is voor ons al een finale' zei de coach. “In de Arena tegen Ajax spelen, daar kun je alleen maar van dromen.' UDI'19 zou zich niet aan de tegenstander aanpassen. Dapper trad de ploeg met drie spitsen aan. Blokhuis: “Ik weet niet wat er met die jongens gebeurt zodra ze dat stadion met tienduizenden mensen binnenstappen, daar kan ik niet voor instaan.'

Tot de aftrap was het fantastisch, reconstrueerde Jorus van Lanen het bekeravontuur. Na anderhalve minuut, toen de eerste van negen Ajax-treffer was gevallen was de droom voorbij. Dweilorkest Half om Half speelde plichtmatig 'Het leven is goed in het Brabantse land', maar van enthousiasme bij de Udenaren was geen sprake. Lijdzaam ondergingen ze de voetballes van Ajax. Ze hadden al hun energie verbruikt in de voorpret op het bekeravontuur.

In de rust, bij een 6-0 voorsprong voor Ajax, stond wielrenster Leontien van Moorsel in de rij voor het damestoilet. Toen de wereldkampioene tijdrijden tussen de vakken 421 en 422 geduldig op haar beurt wachtte, liep ze slechts een doelpunt van de thuisploeg mis. “Ik vind het hier wel leuk', sprak Van Moorsel even later over haar eerste bezoek aan de Amsterdamse voetbaltempel. “Maar het is niet zo leuk dat ik er m'n hobby van ga maken.'

Samen met haar echtgenoot Michael Zijlaard was Van Moorsel, afkomstig uit het vlakbij Uden gelegen Boekel vanuit haar woonplaats Rotterdam naar Amsterdam gekomen om UDI'19 aan te moedigen.

De Udense supporters hadden haar drie weken geleden bij het wereldkampioenschap in Valkenburg aangemoedigd. Nu was ze haar belofte nagekomen om iets terug te doen. “Kom', zegt ze na haar toiletbezoek tegen Zijlaard. “We moeten nog wel even gaan kijken.'

Om half twee afgelopen nacht stapte Sascha van Leuken-Van den Krommenacker cafe D'n Apostel binnen. Ze had een busreis van twee uur achter de rug. Bus 164 waarmee ze de heenreis had gemaakt, was op weg naar Amsterdam stukgegaan waardoor de organisatie vervangend busvervoer moest regelen. De nieuwe chauffeur, afkomstig uit Enschede, maakte op de terugweg naar Uden met tegenzin een paar tussenstops om drank in te slaan. Hij beklaagde zich er over dat hij vanochtend om half acht alweer naar Spanje moest.

Terwijl Sascha over haar busreis vertelde, trachtte een bont gezelschap aan de stamtafel een verklaring te vinden voor de volstrekte kalmte waarmee het Udense publiek in de Arena de wedstrijd had ondergaan. Net als de spelers, verlamd door het vroege doelpunt, waren de Brabantse supporters onder de indruk van de entourage waarin de bekerwedstrijd werd gespeeld. Veel Udenaren zagen gisteren voor het eerst een voetbalstadion van binnen.

Om twee uur vannacht ging Sascha met vrienden naar een van de weinige etablissementen die op dat moment nog open waren: dancing De Carrousel. Daar dronken en dansten de spelers en begeleiders van UDI'19 hun teleurstelling weg. Afgesproken was dat de ploeg na verlies het Amsterdamse nachtleven zou ingaan, maar dat avontuur was van korte duur. De jongens wilden naar huis, naar Uje, waar het volgens het nieuwe motto van carnavalsvereniging De Knoerissen “goed kersen eten is'. Dat kon gisteravond van Amsterdam niet worden gezegd.

    • Ward op den Brouw