TVM in beroep tegen uitspraak Franse rechter; Priem doodt tijd met fietsen

De Nederlandse wielerploeg TVM gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de Franse onderzoeksrechter Odile Madrolle. Zij had dinsdag het verzoek tot versoepeling van de beschikbaarheid van ploegleider Cees Priem en verzorger Jan Moors afgewezen.

De twee Nederlanders verblijven op last van de Franse justitie in een hotel bij Reims. De Russische ploegarts Andrei Michailov zit nog in de gevangenis.

Advocaat Joost van Mierlo van TVM toonde zich verbolgen over de berichtgeving van het juridisch besluit. Hij had gistermorgen nog geen aangetekende brief van rechter Madrolle ontvangen, toen plaatsvervangend procureur Philippe Laumosme uitspraken deed tegenover het Franse persbureuau AFP. Priem en Moors moesten het voor hen teleurstellende bericht via teletekst vernemen. “Het is allerminst chic om het zo te spelen; dit zet kwaad bloed', aldus Van Mierlo.

De raadsman van TVM verwacht dat het hoger beroep binnen twee weken wordt behandeld door de rechtbank in Reims. Van Mierlo pleit voor een verhuizing van Priem en Moors naar Nederland. Eerder had hij al om vrijlating van Michailov gevraagd. Volgens de advocaat maken de drie TVM'ers het “naar omstandigheden heel redelijk'.

Priem vierde dinsdag zijn 48ste verjaardag in besloten kring. De ploegleider krijgt elke week bezoek van zijn familie uit Zeeland. Verder doodt hij de tijd met fietstochten in de omgeving van Reims. In een vraaggesprek met De Telegraaf uitte Priem vanmorgen zijn ongenoegen. “Hebben die Fransen dan niets menselijks? Als ik zondagavond mijn vrouw en kinderen uitzwaai, heb ik het heel moeilijk. Maar capituleren doe ik niet. Ik ben een Zeeuw en Zeeuwen krijgen ze niet klein.'

De rechtbank in Reims doet al drie maanden onderzoek naar de dopingaffaire bij TVM. De wielerploeg raakte afgelopen zomer in opspraak tijdens de Tour de France, waar bekend werd gemaakt dat een wagen van TVM een paar maanden eerder was aangehouden met 104 ampullen EPO. Dit eiwithormoon staat op de lijst van verboden middelen. Volgens dokter Michailov waren de ampullen bestemd voor een kinderziekenhuis in Moskou waarmee hij goede contacten heeft.

Van Mierlo schaart zich achter zijn Russische client. “De onschuld van TVM staat vast', sprak de advocaat gisteren.

Het dopingonderzoek in Reims wordt vertraagd doordat de uitslagen van de bloed-, haar- en urinetesten nog altijd op zich laten wachten. Bij alle renners van TVM werden deze zomer monsters afgenomen die uitsluitsel moeten geven over mogelijk gebruik van EPO. De renners zijn begin augustus na verhoor vrijgelaten. Ploegleider Priem en verzorger Moors moeten zich elke dag melden bij de rechtbank in Reims. Volgens onderzoeksrechter Madrolle is hun gebrek aan bewegingsvrijheid onontbeerlijk voor het onderzoek.

Advocaat Van Mierlo benadrukt dat er veel “stille diplomatie' wordt bedreven om de twee Nederlanders uit hun positie te bevrijden. Hij waakt tegelijkertijd voor “overdreven bemoeizucht die de uitkomst van het onderzoek eerder benadelen dan bevoordelen'. Volgens Van Mierlo moeten Priem en Moors “geen speelbal worden tussen Nederland en Frankrijk'. De raadsman vindt het “verdomd vervelend' dat het Nederlandse drugsbeleid in Frankrijk “over een kam wordt geschoren' met de dopingaffaire bij TVM.

Het Nederlandse parlementslid Jan Marijnissen, fractievoorzitter van de Socialistische Partij, heeft gisteren Kamervragen gesteld over de dopingaffaire bij TVM. Marijnissen wil weten wat de regering tot dusverre heeft gedaan of gaat doen om de werknemers van TVM naar Nederland te krijgen.