Stoomtram

In het stukje 'Eerste vakantie' van Tonny van der Horst (NRC Handelsblad, 21 oktober) is sprake van de stoomtram van Leidschendam naar Katwijk aan Zee. “In Leidschendam stapten we over op de stoomtram naar Katwijk', aldus Van der Horst.

Dit berust op een misverstand. Er heeft nimmer een stoomtram van Leidschendam rechtstreeks naar Katwijk gereden.

In Veur, dat pas later, na het verdwijnen van de stoomtram, tot Leidschendam ging behoren, had de tram van Den Haag naar Leiden een halte.

In Leiden was het van het eindpunt aldaar aan het Noordeinde nog een flink stuk lopen naar het station. Daar kon de reis met de Rijnlandsche Stoomtram worden voortgezet; na een avontuurlijke rit met kruip door sluip door-spel van de tram door de smalle straten van Oegstgeest en Katwijk aan den Rijn bereikte men Katwijk aan Zee.

In 1911 werd de stoomtram naar Katwijk vervangen door de elektrische, door de Eerste Wereldoorlog verscheen de elektrische tram tussen Veur en de sleutelstad pas in 1924. Pas toen kon men rechtstreeks van Veur (Leidschendam) naar Katwijk aan Zee reizen.

    • Dick van der Spek