SLOW FOOD SALONE

Van 5 tot 9 november wordt in Turijn-Lingotto een door de Slow Food Movement georganiseerd internationaal congres, de 'Salone del gusto' gehouden. Met lezingen, proeverijen, diners, workshops, cursussen en demonstraties. Doel is het bevorderen van de aandacht voor kwaliteit en smaak van ons eten en drinken en het stimuleren van het langzaam genieten van authentieke smaken.

Ik bladerde het programmaboekje door op zoek naar een Nederlandse bijdrage. Vergeefs. Slechts eenmaal viel, bij de aankondiging van een lezing over de combinatie van rode wijn en kazen van koeienmelk, het woord Gouda. En dat was dat. Een gemiste kans. Toen de Stichting Slow Food Nederland in 1990 aan Vis- en Zuivelbureau productschappen en bier en sigarenfirma's vroeg om voor het eerste congres in Venetie producten ter beschikking te stellen ving men bot. Ook voor een grote kaasmanifestatie in Italie was geen belangstelling. In het grote boek met kazen van de hele wereld dat naderhand verscheen komen 'wij' dus niet voor. In Turijn staan er 204 dingen op het programma. Ik noem er een paar: een ganzenlever world cup; ganzenlever proeven uit Frankrijk Hongarije, Kroatie, Italie en Israel; de culinaire traditie van Cuba; een menu uit de Buddenbrooks van Thomas Mann; vis uit de Baltische Zee en het genot van het aan tafel roken van sigaren en sigaretten.

Voor lezers en slome Nederlandse eet-en drinkorganisaties het adres van de Stichting Slow Food Nederland, Postbus 2695, 1000 CR Amsterdam. Informatie over de Italiaanse 'Salone del gusto' is te vinden op internet: www.slowfood.com.

Een recept voor een hapje bij een aperitief: appel-kaasballetjes. Rasp de gewassen schil van de citroen op een vrij grove rasp. Pers de citroen uit. Meng geitenkaas en monchou door elkaar. Voeg peper en eventueel zout toe. Er moet een klei-achtige substantie ontstaan waarmee te boetseren valt. Roer desnoods een beetje melk of yoghurt door de kaas. Steek met een speciale tang balletjes uit de geschilde appels. Leg de balletjes, om verkleuren te voorkomen in water met een scheut citroensap. Laat de ballen uitlekken en boetseer de kaas eromheen. Rol de ballen door een mengsel van fijngeknipte bieslook en sliertjes citroenschil. Leg de ballen een uurtje in de koelkast.

Nodig: 2 groene appels

150 g geitenkaas

1 pakje monchou

1 citroen; bieslook

zout en cayennepeper

    • Anne Scheepmaker