SELECTIE: Theater

Schijn Bedriegt In Thomas Bernhards tragikomedie over twee stokoude broers spelen twee piepjonge acteurs de hoofdrollen. Dat levert, onder regie van de eveneens piepjonge Bart Dackaert, een voorstelling op met de slapstick van Buster Keaton en de absurde humor van Beckett. Haarlem Toneelschuur, t/m 31 okt.

CD Opname

Brigitte Kaandorp kwebbelt als vanouds en zingt liedjes uit vijftien jaar malligheid, romantiek, smartlappen en gave sfeerbeelden, begeleid door een achtmansorkest van Dick Kuijs. 30 okt Roosendaal De Kring, 31 okt, 1 nov Maastricht Theater aan het Vrijthof, 5 nov Apeldoorn Orpheus.

Heerlijk Duurt Het Langst

Gewetensvolle reconstructie van de debuut-musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in charmante jaren-zestig-retro-stijl. Jasperina de Jong en Jenny Arean afwisselend in de hoofdrol die in 1965 voor Conny Stuart werd geschreven. Geestige huwelijksperikelen en liedjes die stuk voor stuk klassiek werden. 30, 31 okt Hoogeveen De Tamboer, 3 t/m 5 nov Rotterdam Luxor.

Rouw past Elektra

In deze variant van Aischylos' Oresteia keert de moraal zich tegen het leven: leden van een puriteinse familie moorden elkaar uit 'plichtsbesef' uit. Een drama van de Amerikaan Eugene O'Neill uit 1931, gesitueerd in 1865 en in de regie van Agaath Witteman nog altijd actueel. Noord Nederlands Toneel, met Marie-Louise Stheins en Josee Ruiter. 29 okt Delft, De Veste; 30 okt Amstelveen Schouwburg; 31 okt Zeist, Figi; 2 en 3 nov Amsterdam, Stadsschouwburg; 4 nov Leeuwarden, De Harmonie; 5 nov Assen, De Kolk.

De Wachtkamer

Fascinerende voorstelling over de vergeefse strijd van Tibet tegen de reus China. Hoe, voor het eerst sinds de jaren zestig, het 'persoonlijke poetisch en politiek wordt'. 30 okt Heerenveen Posthuistheater, 31 okt Drachten De Lawei, 1 nov Leeuwarden Theater Romein, 4 nov RotterdamSchouwburg, 5 nov Rijswijk Schouwburg.

Dagboek van een Gek

Met deze reconstructie van de legendarische uitvoering uit 1965 brengt Henk van Ulsen een prachtige hommage aan de armzalige ambtenaar uit de titel, die leeft tussen waanzin en fatsoen.

Jan Ritsema verzorgt de regie. 30 okt IJmuiden Stadsschouwburg Velsen, 2 nov Venlo De Maaspoort.

EN VERDER

Wilhelmina: je maintiendrai Anne-Wil Blankers schittert in fraai gekostumeerde en geregisseerde voorstelling als koningin Wilhelmina. Ton Vorstenbosch schreef, Mette Bouhuys regisseerde. 30, 31 okt Rotterdam Theater Zuidplein, 4 nov Drachten De Lawei, 5 nov Meppel Ogterop.