SELECTIE: Muziek

Festival van Contrasten Het Festival van Contrasten, dat de stichting Praemium Erasmianum organiseert ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan, begint zaterdag 31 okt 14u15 in de Kleine Zaal en 19u in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw met 'Houdt de dief', twee concerten over het thema 'Citaat of plagiaat'.

In de pauzes zijn er demonstraties en korte voordrachten over juridische en artistieke problemen. 's Middags is er een kamermuziekprogramma met muziek van Kagel, Bach, Boyd en Schumann; na een Italiaans buffet voor de bezoekers die beide evenementen willen bijwonen begint het avondprogramma met optredens van het Residentie Orkest olv Gennady Rozhdestvensky, het Theatre of Voices van Paul Hillier en het Schonberg Kwartet: Strawinsky, Part, Kagel, Schnittke, Maderna, Crumb en Glazoenov. Een deel van dit concert wordt ook op 30 okt 20u15 uitgevoerd in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag.

Gershwin in Blue

De honderdste geboortedag van George Gershwin (afgelopen 26 september) wordt gevierd met de semi-scenischer opera Gershwin in Blue van componist Chiel Meijering en tekstdichter en regisseur Lodewijk de Boer. De zanger Romain Bischoff is Gershwin, verder wordt meegewerkt door o.a. de acteur Leslie de Gruyter, twintig leden van het Nederlands Kamerkoor, die vrienden en fans van Gershwin spelen en het Amsterdams Saxophone Quartet olv Jurjen Hempel. 5 nov Odeon Zwolle (try out); 6 nov Theater aan de Parade Den Bosch; 12 nov Vredenburg Utrecht; 14 nov Stadsgehoorzaal Leieden; 17 nov Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven; 19 nov Musis Sacrum Arnhem; 20 nov Concertgebouw Haarlem; 21 nov Concertzaal Tilburg; 23 nov Carre Amsterdam.

In Stil Moderno

The Academy of the Begijnhof geeft 30 okt 20u15 een concert met tien sonates voor violen, oude schuiftrombones, dulciaan, violoncello en continuo van de Venetiaan Dario Castello. De muziek betekende in 1644 ware avantgarde: de stil moderno.

Melvyn Tan

De fortepianist Melvyn Tan geeft 1 nov 20u30 een concert in het Muziekcentrum Den Bosch, Prins Bernhardstraat 4, met muziek van Franz Schubert.

Kenny Barron

Hij was een veelgevraagd begeleider, o.a. van Dizzy Gillespie en Stan Getz, maar wordt ook als solist hoog aangeslagen blijkens zijn ruime overwinning in the laatste 'critics poll' van het Amerikaanse tijdschrift Down Beat, de 55-jarige bebop-pianist Kenny Barron. 29 okt BIMhuis Amsterdam.

Drones in the Bones

Laat Nederlandse improvisatiemuziek zich met succes mengen met Ierse en Schotse folkmuziek? Saxofonist Jorrit Dijkstra en trombonist Joost Buis gaan het uitzoeken samen met o.a. Martyn Bennett die zowel doedelzak als 'fiddle' speelt. 30 okt Paradox Tilburg, 31 okt Nighttown Theater Rotterdam, 1 nov Musis Sacrum Arnhem, 2 nov Wilhelmina Eindhoven 4 nov Het Oude Slot Heemstede, 5 nov BIMhuis Amsterdam.

Air

Het langverwachte podiumdebuut van het Franse duo dat een brug slaat tussen easy listening en ambient techno. In de bossen van Versailles werkten Nicholas Godin en Jean-Benoit Dunckel aan hun briljante debuutalbum Moon Safari waarop ze alles zelf deden, inclusief de 'meisjesstemmen' van hun hit Sexy Boy. Uit hun muziek spreekt een warme nostalgie naar de gouden jaren van het ruimtevaarttijdperk. Godin en Dunckel kunnen hun ouderwetse keyboards (geen computers) laten klinken alsof Kraftwerk en The Carpenters elkaar ontmoeten in een Parijse pornobioscoop. 31 okt Paradiso, Amsterdam.