SELECTIE: Galerie

Copy CultureTer ere van het veertigjarige jubileum van het Amsterdams Grafisch Atelier is in Arti et Amicitiae de tentoonstelling 'Copy Culture' te zien. De titel verwijst naar het vrijelijk gebruik in de beeldende kunst van allerlei beelden uit onze cultuur, maar ook naar het letterlijk kopieren van beelden, het zogenaamde 'samplen'. De tentoonstelling omvat naast werken van leden van het Grafisch Atelier, tevens werk van kunstenaars die op uitnodiging met het thema aan de slag zijn gegaan, onder wie Maria Roosen, Micha Klein en Alexandra Rouppe van der Voort. T/m 9 nov in Arti, Rokin 112, Amsterdam. Di t/m zo 12-18u.

Erik van Lieshout De recente imposante schilderijen van Erik van Lieshout zijn minder provocerend dan zijn oude werk, maar roepen wel een beklemmende sfeer op. Een meisje leunt ontspannen tegen een grafsteen met haar slipje op haar enkels en een duivelse vrouw met een reptielachtige staart kijkt woest achterom. De 'Soundstudio', een kleine ruimte zonder ramen van schuimrubber en polystereen die Van Lieshout midden in de galerie plaatste, lijkt bescherming te bieden tegen het kwaad. T/m 21 nov in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u. Erik van Lieshout exposeert t/m 27 nov samen met Renee Kool en Liza May Post bij het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, Brouwersgracht 276, Amsterdam. Ma t/m vr 10-17u.

Bureau Amsterdam Voordat Ulay in 1975 ging samenwerken met Marina Abramovic, maakte hij foto's waarin hij een expliciet spel speelde met seksuele rollen. Op een serie polaroids uit de periode 1970-1975 die als dia's in de achterruimte van Bureau Amsterdam worden geprojecteerd zien we de kunstenaar in travestiescenes. Ook worden enkele vroege videowerken en een fotoserie voor het tijdschrift Avenue getoond. Tegelijkertijd zijn twee fotoseries te zien van de jonge fotografe Martine Stig. T/m 15 nov Rozenstraat 59, Amsterdam. Di t/m zo 11-17u.

Lengte, Breedte DiepteDe tiende aflevering van de multiculturele tentoonstellingserie 'Lengte, breedte, diepte' bestaat uit werk van Paul Donker Duyvis, Tiong Ang en Roy Villevoye. Donker Duyvis verwijst in zijn foto- en videowerken naar onze collectieve geschiedenis. Zijn installatie Voetwassing gaat over de geschiedenis van de slavernij en bredere zin over de relatie tussen blank en zwart.

Ang en Villevoye tonen ook de installatie Corridor: een groot billboard, video's en objecten die zij in de Indiase stad Bombay maakten. T/m 15 nov in De Gele Rijder, Korenmarkt 43, Arnhem. Wo t/m zo 12-17u.

En verder Schilderijen van Noor Geurts en Isabella Werkhoven t/m 11 nov bij Galerie Van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; sculpturen van Reinoud Oudshoorn t/m 25 nov bij Wetering Galerie Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; litho's van Leo Vroegindeweij t/m dec bij Handmade Prints, Frans Halsstraat 9, Amsterdam; Schilderijen van Tom Frenken t/m 21 nov bij Kunsthandel Borzo, Verwersstraat 21, 's-Hertogenbosch; Objecten en tekeningen van Simon Benson t/m 5 dec bij Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam.