Schroder stapt over op een Audi A8

Voor het eerst na de oorlog heeft een Duitse bondskanselier Mercedes-Benz verruilt voor een ander automerk. Gerhard Schroder besloot na zijn verkiezing tot bondskanselier over te stappen in een Audi A8. Zoiets blijft in een land als Duitsland, waar een op de acht werknemers hetzij direct of indirect werkzaam is in de auto-industrie, niet onopgemerkt.

Bij Mercedes-Benz is men not amused over de overstap van Schroder. Qua publiciteit was het voor 'das Haus' altijd van onschatbare waarde dat de bondskanselier in een Mercedes-Benz S-klasse rondtoerde. In het verleden heeft Mercedes zelfs een wagen vernoemd naar voormalig bondskanselier Konrad Adenauer.

Maar onder Schroder wordt alles anders. Ondanks de coalitie met de Groenen heeft de nieuwe bondskanselier al gewaarschuwd dat het nieuwe milieubeleid geen gevaar mag opleveren voor de werkgelegenheid in de autobranche, het trotse uithangbord van de Duitse industrie. Schroder heeft dan ook niet gekozen voor Audi uit milieuoverwegingen of de lage prijs per kilometer.

De keus van Schroder voor Audi is allesbehale toevallig. Audi behoort tot de Volkswagen Groep, de grootste werkgever in de deelstaat Nedersaksen, waar Schroder tot zijn verkiezing tot bondskanselier premier was. Nedersaksen is de grootste aandeelhouder van VW. Tussen Schroder en VW-bestuursvoorzitter Ferdinand Piech bestaat een innige band. Foto's in de media van Schroder en Piech met hun echtgenotes in het bedrijfsvliegtuig van VW op weg naar de opera in Wenen werden breed uitgemeten. Mercedes-Benz heeft zich daarom neergelegd bij het onvermijdelijke. “Die twee zijn nu eenmaal goede vrienden', zegt een woordvoerder.