Retroscooters

De auteur van het stuk over scheuren op een retro'tje (NRC Handelsblad, 15 oktober ) is blijkbaar van een zeer benijdenswaardige leeftijd, gezien haar opmerking: “Tot tien jaar geleden was de scooter voornamelijk een mediterrane aangelegenheid.'

In de jaren '50 en '60, werd het verkeersbeeld op de Nederlandse straten en wegen in sterke mate bepaald door scooters van diverse merken, zoals Vespa (op de foto met Gregory Peck), Lambretta, Iso, NSU, Zundapp, Heinkel, Maico.

Deze tweewielers hadden in het algemeen een motor van 125 a 200 cc cilinderinhoud en vielen daarmee in de categorie Motorrijwielen.

Dus kenteken en (motor-)rijbewijs verplicht. Met hun 70 a 90 kilometer per uur reden ze tussen het snelverkeer, ook op de autosnelwegen.

Ik vermoed dat de in het stuk genoemde 'retroscooters' overeenkomen met deze categorie.

    • J.C. Cavelaars Didam