Rechter: arrestatie Pinochet onwettig

De in Londen gearresteerde Chileense ex-dictator Augusto Pinochet heeft zijn gevecht met de Britse justitie om uitlevering aan Spanje te voorkomen voorlopig gewonnen.

Het Britse Hooggerechtshof oordeelde gisteren dat twee door Spanje ingediende arrestatieverzoeken tegen hem onwettig zijn, omdat Pinochet als voormalig staatshoofd in het Verenigd Koninkrijk immuniteit geniet en omdat de misdaden waarvoor Spanje hem wil vervolgen volgens het Britse recht geen grond zijn voor uitlevering.

Pinochet, die vanochtend naar een ander ziekenhuis is overgebracht, moet wel in arrest blijven tot de zaak in hoger beroep is behandeld door de rechtskamer van het House of Lords, aldus het Hof. Die procedure kan weken duren. De Britse staat moet van het Hof de kosten van Pinochets verdediging vergoeden, ruim een miljoen gulden.

De uitspraak is een tegenslag voor linkse Chilenen en de Spaanse justitie en beschadigt de Britse regering, die mensenrechten een belangrijker rol in het buitenlands beleid wil geven en voldoende grond zag voor Pinochets aanhouding. Zijn vrijlating zou echter ook de lont halen uit de groeiende diplomatieke crisis tussen Chili, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

De Chileense regering, die sinds zijn arrestatie volhoudt dat Pinochet op een diplomatiek paspoort reist en als senator ook buiten zijn eigen land juridische onschendbaarheid geniet, heeft de uitspraak enthousiast ontvangen. Zij prees het Britse rechtssysteem.

Vertegenwoordigers van mensenrechtengroepen reageerden met afgrijzen. “Het Hooggerechtshof heeft van Engeland een vrijplaats voor dictators en voormalige dicators gemaakt', aldus de Medical Foundation for the Care of Victims of Torture, een fonds voor medische hulp aan slachtoffers van marteling, dat een eigen klacht tegen Pinochet heeft ingediend om hem in Groot-Brittannie te laten berechten.

Die werd gisteren door een andere rechter niet-ontvankelijk verklaard.

    • Hans Steketee