Rabobank en KBC scheiden uit tijdgebrek

Gebrek aan managementtijd is volgens de beoogde partners Rabobank en het Belgische KBC de oorzaak van het staken van de fusiegesprekken. Voorlopig hebben de twee financiele concerns het te druk met de binnenlandse fusieplannen, waardoor de internationale aspiraties op een laag pitje staan.

Rabobank is druk bezig het financiele concern Achmea (Centraal Beheer, Zilveren Kruis, FBTO) over te nemen, terwijl de twee banken Kredietbank en Cera en verzekeraar ABB nog maar net hun handen ineengeslagen hebben.

Insiders zien het sneuvelen van de samenwerking niet zozeer als het gevolg van gebrek aan tijd, maar vooral als gevolg van andere inzichten over een Europese koers. Directievoorzitter Remi Vermeiren van KBC liet deze week duidelijk merken dat hij de samenwerking veel vrijblijvender zag dan de Rabobank. “Onze Nederlandse partners zagen de samenwerking duidelijk iets groter dan wij. Voor ons was de ideale omvang van de samenwerking iets beperkter', aldus Vermeiren in een toespraak.

De Belgische bankverzekeraar wil zich concentreren op zijn eigen fusieproces en expansie. Pas in het jaar 2000 bestaat er “misschien' ruimte voor nieuwe onderhandelingen, aldus Vermeiren. “We hebben een soort time-out ingebouwd waarin beide partners zich op de eigen nationale fusie kunnen concentreren, al laten we wel ruimte open om de gesprekken later misschien te hervatten. Maar dat is niet iets voor de korte termijn. Ik zie de gesprekken in het volgende jaar niet hervat worden', zegt de bestuursvoorzitter. Naast het verwerken van de eigen fusie wil het Belgische concern ook meer aandacht besteden aan groei in Oost- en Centraal-Europa en van de verzekeringstak.

De Rabobank geeft in een reactie op de uitlatingen van Vermeiren toe dat de twee banken zich “concentreren' op de ontwikkelingen in eigen land. De Nederlandse bank bevestigt momenteel al 'haar handen vol' aan de fusiegesprekken met de Achmea-groep te hebben. Volgens een woordvoerder van de Rabobank bestaat er een soort time-out, maar is het niet correct dat de gesprekken met KBC definitief afgebroken zijn. “We hebben de afspraak gemaakt dat we met elkaar in gesprek blijven.'

Uit de uitlatingen van Vermeiren wordt duidelijk dat KBC niet naar een fusie streefde.

De Belgen concentreerden zich op samenwerking op deelgebieden, zoals het opzetten van gezamenlijke activiteiten op het gebied van fondsenbeheer. “Als marktenman was het voor mij altijd een soort kinderdroom om met een grote fondsengroep als Robeco (onderdeel van de Rabobank) samen te werken.'

Eerder dit jaar liet directievoorzitter Wijffels van de Rabobank weten een voorstander te zijn van samenwerking op deelgebieden. De meerwaarde van overnames in het buitenland ontgaat hem in veel gevallen. “Maar het zou heel wel kunnen dat wij over tien jaar deel uitmaken van een grotere structuur. Niet door alles zo groot mogelijk te maken, zoals sommige concurrenten, maar door het zo goed mogelijk combineren van de grote en de kleine schaal. Aan de verwerkingskant van transacties zie ik wel brood in schaalvoordelen, maar de voorkant van de bank, waar de klanten komen, hoef je niet in een samenklontering onder te brengen.'