Privatisering CL begin 1999

De verkoop van de Franse staatsbank Credit Lyonnais gaat begin volgend jaar van start. Er komt een kern van aandeelhouders die deelnemen in een kapitaalvergroting van 8 miljard franc (2,6 miljard gulden) en die een deel van het staatsbelang kopen.

Hun belang zal de 33 procent, die een vetorecht geeft, niet te boven gaan. Als de marktomstandigheden het toelaten, komt een deel van het overheidsbelang ook beschikbaar voor particuleren. In elk geval gaat 10 procent naar het personeel, zo maakte de Franse minister van Financien, Dominique Strauss-Kahn, vanmorgen bekend. De hele operatie zal zeker een half jaar in beslag nemen.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat de overheid 10 procent van de bank in handen houdt. In mei werd bekend dat Credit Lyonnais zou worden geprivatiseerd. De Europese Commissie ging toen akkoord met weer een grote financiele injectie voor de noodlijdende bank, op voorwaarde dat het overheidsbelang voor oktober 1999 fors zou worden verminderd. Inmiddels heeft zich een aantal gegadigden voor deelneming gemeld, zoals de Franse concerns Axa en Paribas en de Duitse verzekeraar Allianz. De bank kwam in het begin van de jaren negentig diep in de problemen, onder meer door een mislukt avontuur in de filmwereld. De overheid sprong een aantal malen bij met in totaal 50 miljard gulden. (AFP)