Politie Italie naar havens in Zuid-Albanie

Italie gaat politie-eenheden stationeren in havens in het zuiden van Albanie, om een eind te maken aan de mensensmokkel. Dat heeft gisteren de Italiaanse minister van Justitie, Rosa Russo Jervolino, in Tirana afgesproken met de Albanese premier en haar Albanese collega van Binnenlandse Zaken.

Hoeveel politiemannen Italie stuurt, moet nog worden beslist. Ze worden gestationeerd in Vlore en op het eilandje Sazan voor de Albanese kust. Van daaruit moeten ze met kustwachtschepen en in samenwerking met de Albanese kustwacht proberen de Albanese mensensmokkelaars te onderscheppen, die met hun snelle scheepjes de negentig kilometer brede Straat van Otranto oversteken om vluchtelingen op Italiaanse stranden af te zetten. Vele duizenden mensen zijn op die manier de afgelopen jaren naar West-Europa gekomen. Honderden mensen zijn op hun overtocht verdronken. (Reuters)