Piket ziet goede vorm beloond met vol punt

De Nederlandse schaker Jeroen Piket heeft in de vijfde ronde van het internationale toernooi in Tilburg zijn eerste overwinning behaald. Na eerdere remises tegen de favorieten Anand en Kramnik versloeg Piket gisteren Lautier. De Fransman werd bij de veertiende zet verrast door een elegante paardzet van Piket, die zijn goede vorm van dit moment eindelijk beloond zag met een vol punt. Na 23 zetten mocht de Nederlandse grootmeester de felicitaties van Lautier in ontvangst nemen.

Loek van Wely ontsnapte in zijn woonplaats Tilburg wederom aan een nederlaag. De Brabantse thuisspeler had geluk dat zijn Britse tegenstander Matthew Sadler een paar keer in tijdnood raakte. Sadler koos in de slotfase in ijltempo tot zetherhaling om verlies door tijdsoverschrijding te voorkomen. Volgens de computer in de perskamer had Van Wely op dat moment geen schijn van kans meer tegen Sadler.

De Indiase koploper Anand kwam niet verder dan remise tegen de Hongaar Leko die uitblinkt in gelijke spelen. De Brit Adams dwong de Rus Svidler tot overgave in een scherp eindspel met zware stukken en ongelijke lopers. De tot Zwitser genaturaliseerde Rus Kortsjnoi nam genoegen met remise tegen zijn voormalige landgenoot Zvjaginsev. De Bulgaar Topalov en de Rus Kramnik kwamen in een aantrekkelijke partij eveneens remise overeen.

Na vijf speelronden blijft Anand ongedeeld koploper in Tilburg. Vier schakers, onder wie Van Wely, volgen de schaker uit India op een half punt. Lautier blijft hekkensluiter met een punt uit vijf partijen. (ANP)