Orders VS onverwacht omhoog

De orderportefeuille van Amerikaanse producenten van duurzame goederen is afgelopen september gestegen met 0,9 procent, waarbij vooral de vraag naar auto's, communicatie-uitrusting en militaire goederen opviel. De onverwachte vierde achtereenvolgende toename bracht de orders vorige maand op een voor het seizoen gecorrigeerde hoogte van 192 miljard dollar, zo meldde het ministerie van Handel gisteren in Washington.

Economen hadden in het licht van de financiele chaos in de wereld een daling van de vraag naar duurzame goederen met 1 procent verwacht. De cijfers voor september zijn wel vertekend door een stijging met 44,9 procent van de orders voor defensiegoederen, van schepen tot tanks, de sterkste stijging op dit punt in tien maanden. Worden de defensiegoederen buiten beschouwing gelaten, dan daalden de orders voor de overige duurzame goederen vorige maand met 0,2 procent, de slechtste score in vier maanden. Dat werd weer voor een goed deel in de hand gewerkt door een scherpe daling in de orders voor passagiersvliegtuigen met 45,5 procent tegenover een stijging van 50 procent een maand tevoren.

De orders voor elektronische uitrusting stegen vorige maand met 5,4 procent en die voor industriele kapitaalgoederen met 4,4 procent. Economen zien de orders voor duurzame goederen als een belangrijke barometer voor het Amerikaanse bedrijfsleven . (AP)