Onbekende kop

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. Reportage over tandvleesontstekingen (parodontitis) en patienten die daardoor hartklachten en een hersenabces kregen. Ook aandacht voor de nieuwe slipschool - de grootste in Europa - in Lelystad. Ned.2, 17.35-18.43u.

B&W. Gesprek tussen de vroegere collega's Kees Jansma van Canal+ en Mart Smeets van Studio Sport over wie de uitzendrechten van voetbalwedstrijden krijgt. Ned.3, 19.23-19.53u.

Return to orbit. Live verslag van de lancering van de Space Shuttle Discovery. Aan boord is de Amerikaanse astronaut John Glenn die met deze reis voor de tweede maal geschiedenis zal schrijven. Glenn, nu 77 jaar, was in 1962 de eerste Amerikaan die in de ruimte een baan om de aarde maakte. Aansluitend worden drie programma's uitgezonden over ruimtevaart en John Glenn. Discovery, 20.00-24.00u.

Netwerk. De resultaten van het eerste grote onderzoek naar het pesten op het werk en het rapport van de Zuid-Afrikaanse Waarheidscommissie. Tevens het Somalische fotomodel Waris Dirie die als VN-ambassadrice tegen het besnijden van vrouwen strijdt en een bezoek brengt aan Nederland. Ned.1, 20.31-21.06u.

De beslissers. In deze derde aflevering praten en discussieren o.a. de Nederlandse professor aan de Cambridge University Willem Buiten, econoom Michael Hughes van de ING Barings in Londen en professor Arnoud Boot (UvA) over de gevolgen van de financiele crisis voor Europa. Ned.2, 23.36-0.02u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: Op zoek naar geweld. De criminologen B. Beke en H. Ferwerda hebben de afgelopen maanden met een team het straatgeweld in uitgaanscentra van grote steden onderzocht. Aanstaande maandag komt het kabinet met een aantal aanbevelingen om het geweld op straat tegen te gaan. Ned.3, 20.50-21.30u.

Het andere gezicht. De 67-jarige Bert van Ommen, directeur van een liftenbedrijf, zou graag zien dat zijn zoon t.z.t. het bedrijf van hem overneemt. In deze serie over mensen die op een eigenwijze manier invulling geven aan het ouder worden een portret van Van Ommen die niet van stilzitten houdt.

Ned.1, 21.06-21.41u.

Panorama: Engelen uit de hel. Documentaire over de Hells Angels volgens de politie de snelst groeiende criminele organisatie ter wereld. Belg.1, 22.05-22.50u.

MUZIEK

Live from the House of Blues. Optreden van de blueszanger John Lee Hooker die in de jaren zestig en zeventig in Amerika en Engeland uitgroeide tot een ware ster. Veronica 23.55-0.40u.

AMUSEMENT

TV-show. Gasten zijn schrijver Gerard Reve over de onlangs overleden Zangeres zonder Naam, het Somalische fotomodel Waris Dirie, Herman Brood, Bart Chabot en Jules Deelder over hun theaterprogramma. Ook aanwezig de zanger Julio Iglesias. Ned.2 21.07-22.11u.

Bob & George. Humoristische sitcom van Kamagurka en Herr Seele met absurde humor, onverwachte wendingen en een bijzondere kijk op de wereld. Ned.3, 21.30-22.00u.

KUNST

Stardust. Voor het grootste deel gewijd aan de Nederlandse cameraman Theo van de Sande, die grote bekendheid verwierf door de fotografie van de films Het meisje met het rode haar en De aanslag. Van de Sande werkt al jaren in Hollywood en deed onder andere het camerawerk voor de thriller Blade, die deze week in premiere gaat. Ned.3, 19.53-20.22u.

FILM

Coupable d'innocence (Marcin Ziebinski, 1992, Frankrijk/Polen). Speelfilmdebuut van toen 25-jarige Ziebinski wekt herinneringen aan Greenaway's The Draughtsman's Contract. Jonge klokkenmaker raakt tijdens reparatiewerkzaamheden in kasteel verstrikt in moorddadige machinaties van Franse upperclass anno 1791. TV5, 20.00-22.00u.

. Cul-De-Sac (Roman Polanski, 1965, Engeland). Derde lange speelfilm van Polanski (1933) kreeg Gouden Beer in Berlijn en is een gitzwarte, surrealistische klucht waarin teruggetrokken levende eilandbewoners Donald Pleasance en Francoise Dorleac geterroriseerd worden door voortvluchtige gangsters Lionel Stander en Jack MacGowran.

Vol van Polanski's stokpaardjes: zelfdestructie, perverse seksualiteit en chaos. TV5, 22.35-0.30u.

Mata Hari (Curtis Harrington, 1985, VS). Zie Film-Vooraf. Ned.1 23.06-0.45u.

Walking and Talking (Nicole Holofcener, 1996 VS/Engeland). Bujubeld filmdebuut van de wel als een 'vrouwelijke Woody Allen' omschreven scenariste-regisseuse Holofcener zou buitengewoon geestig met New-Yorkse neurosen, verlangens en relaties omspringen. Komedie volgt lotgevallen van twee hartsvriendinnen: de een (Anne Heche) schrikt van haar besluit om te trouwen, de ander (Catherine Keener) voelt zich in de steek gelaten maar komt nader tot zichzelf. Duitsl.2 0.15-1.35u., nagesynchroniseerd.

Gaslight/Angel Street (Thorold Dickinson, 1939, Engeland). Niet met latere versie van George Curkor (met Ingrid Bergman) te verwarren verfilming van stuk van Patrick Hamliton over man die vrouw tot waanzin tracht te drijven. Duitsl.1, 0.50-2.10u. zwart-wit, nagesynchroniseerd.

. Whatever Happened to Baby Jane? (Robert Aldrich, 1962, VS). Succesvolle semi-griezelfilm waarvan povere plot wordt goedgemaakt door spel van Bette Davis, die hiermee een opmerkelijke come-back maakte, en Joan Crawford. Davis is een dementerend ex-kindsterretje dat haar kreupele oudere zus Crawford tergt. BBC1 1.05-3.15u., zwart-wit.

Diane (David Miller, 1956, VS). Door Christopher Isherwood geschreven kostuumfilm geeft typische Hollywoodvisie op de 16de eeuw. Franse courtisane Lana Turner wordt verliefd op de zoon van de koning. Ook met Roger Moore, Pedro Armendariz. Morgen, Duitsl.1 10.15-12.00u., nagesynchroniseerd.