Nieuwe aanval op de baard

Drie keer strijken gevoelige vrouwenhanden over mijn wangen - eerst naar beneden en dan naar boven. Het is de enige betrouwbare test voor elk nieuw scheermesje. De ene wang is geschoren met de Gillette Sensor Excel, de andere met de nieuwe Gillette Mach3. Drie keer wordt feilloos de Mach3-wang aangewezen als de gladste.

Na de introductie van de 'Cool skin', waarmee Philips eerder dit jaar het nat- en droogscheren combineerde, slaan de natscheerdivisies van Gillette en Wilkinson terug met nieuwe innovaties. De Gillette Mach3 is de logische opvolger van de Gillette 2, waarvan de Sensor Excel-uitvoering tot nu toe bij Gillette doorging voor 'de gouden standaard'. Het dubbele mesje, ooit een revolutie ten opzichte van het enkele mesje, is nu driedubbel gemaakt. De term Mach3 komt uit de straaljagerwereld, waar men graag de geluidsbarriere (Mach1) doorbreekt. De piloot die zich superglad scheert met de Mach3 veroorzaakt nog minder luchtweerstand. Wilkinson komt met de 3D, wat staat voor driedimensionaal.

Het lijkt heel eenvoudig wat Gillette heeft gedaan, maar wie de Gillette website op Internet raadpleegt, leest dat ook de mesjes zelf fundamenteel zijn verbeterd. De scheerkant is nu nog dunner. Gillette vindt het op dit gebied 'de eerste belangrijke innovatie sinds de jaren '60' en heeft er patent op aangevraagd onder de niet nader verklaarde naam DLCTM. Het idee is dat er door de effectievere scheerwerking minder scheerbewegingen nodig zijn wat resulteert in minder huidirritatie.

Een praktijktest bewijst dat de Gillette Mach3 inderdaad zeer glad scheert, misschien een fractie gladder dan de FX Performer van Wilkinson, die ik sinds een vorige test in 1996 gebruik. Dit scheerapparaat heeft een tweelingmesje dat zich soepel buigend aanpast aan de gezichtsvorm. Dat heeft vooral voordelen rond de kin en het is precies daar waar de Gillette Mach3 bij de oude Wilkinson achterblijft.

Wilkinson heeft met de 3D een nieuw scheerapparaat waaraan het dubbele mesje in alle richtingen bijna vrij beweegbaar is bevestigd.

Het mechanische wondertje verdient de Nobelprijs voor scheercomfort. Terwijl Gillette met de Mach3 zich nog in de aardse atmosfeer beweegt, verkent Wilkinson met de 3D het heelal. De toekomstige ontwikkelingen zijn voorspelbaar: Gillette komt met de Mach4 en veel later met de Mach4triljoen. Wilkinson zet het flexibele mesje op de 3D, die promoveert tot 4D. De vierdimensionale scheerwereld op aarde: wat jammer dat de alles relativerende Einstein dat niet mocht meemaken.

    • Kasper Jansen