Krajicek dreigt met boycot toernooi Rotterdam

Richard Krajicek dreigt het tennistoernooi in Rotterdam te boycotten als directeur Wim Buitendijk niet aan zijn financiele eisen voldoet. Bijna jaarlijks liggen de nummer een van Nederland en de toernooidirectie in sportpaleis Ahoy' met elkaar in de clinch. Het conflict met Krajicek komt Buitendijk slecht uit, want hij heeft toch al de grootste moeite om topspelers naar Rotterdam te lokken. Hoewel het evenement is opgewaardeerd tot de categorie World Series hebben Sampras, Rios en Rafter - de eerste drie van de wereldranglijst - en Agassi al een uitnodiging van Buitendijk afgeslagen.

Het ABN/AMRO World Tennis Tournament heeft in februari 1999 de plaats overgenomen van het toernooi in Antwerpen, dat van de kalender is afgevoerd. Vanaf het jaar 2000 vindt 'Rotterdam' plaats in het najaar als de belangrijkste indoortoernooien worden gehouden. Krajicek verrichte gisteren in Stuttgart de aftrap voor het jaarlijkse steekspel tussen zijn manager Peter Lawler van Advantage en toernooidirecteur Buitendijk. “Ik ga niet onder de prijs werken', verklaarde Krajicek. “Het toernooi in Rotterdam is vele malen groter en rijker dan het evenement in Rosmalen. Desondanks kan de aanbieding van Buitendijk niet tippen aan wat ik in Rosmalen verdien, het is echt beduidend minder.'

Krajicek begrijpt niet waarom de onderhandelingen met Buitendijk altijd zo stroef verlopen. “In Rosmalen wordt erkend dat ik als Wimbledon-kampioen een belangrijke speler ben voor het toernooi. Het gesprek over de financien duurt daar nooit langer dan vijf minuten, dan zijn we eruit. Buitendijk denkt zeker dat ik toch wel kom, omdat het toernooi nu valt in een van de weken, waarin wij verplicht moeten spelen. Maar ik voel me niet moreel verplicht naar Rotterdam te komen. Ik heb al eens eerder geweigerd in Ahoy' te spelen. Ik kan in februari ook besluiten mijn titel in St. Petersburg te verdedigen. Ik weet niet wat Buitendijk beoogt, ik kan het prima met hem vinden. Wellicht is dit zijn bekende strategie om de prijs te drukken.'

Buitendijk was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar. Hij zal vermoedelijk eerst willen afwachten hoe Krajicek revalideert na de operatie aan zijn linkerknie, die hij binnenkort moet ondergaan. De nummer 11 van de ATP-ranking speelt vandaag op het Super 9-toernooi in Stuttgart tegen Andre Agassi en volgende week doet hij nog mee in Parijs Bercy.

“Een verkeerde stap en het is afgelopen' beseft Krajicek. “Maar ik speel voluit met het bijna fatalistische gevoel dat ik het mes al bijna kan zien. Het maakt niet uit of het nu fout gaat. Ik stop er toch een tijdje mee.'

In theorie kan Krajicek zich nog kwalificeren voor de ATP Championships, het officieuze WK in Hannover voor de beste acht spelers van het jaar. Op die ranglijst bezet Krajicek de tiende plaats achter Petr Korda, die vorig het toernooi in Stuttgart won maar gisteren al in de tweede ronde verloor van de Zweed Johansson. Krajicek heeft echter een ruime achterstand (400 punten) op Tim Henman die momenteel achtste staat. “Het WK is voor mij nog heel ver weg' mijmerde Krajicek. “Daar ga ik pas aan denken als ik dit toernooi win.' De 26-jarige Nederlander won het toernooi in Stuttgart in 1996 en bereikte zowel in 1995 als vorig jaar de finale.

Omdat ook Karol Kucera zevende op de Road to Hannover, in Stuttgart al snel werd uitgeschakeld is het niet ondenkbaar dat Krajicek dit seizoen als negende eindigt. “Maar ik ga zeker niet als reserve naar Hannover', vertelde Krajicek. “Dan mag je meestal pas de tweede of derde poulewedstrijd spelen, daar heb ik geen zin in. Vorig jaar werd ik ook gebeld met het verzoek of ik wilde invallen. Maar toen had ik vanwege mijn knieblessure al een tijdje niets gedaan. Ik was niet in vorm, mijn spel zou er niet uit hebben gezien. Toen hebben ze Henman maar laten overkomen uit Engeland, waar hij aan het nationale kampioenschap deelnam. Mocht ik me plaatsen voor het WK dan wacht mij een lastige keuze, want ik wil graag op tijd fit zijn voor de Australian Open.'

Eerst wachten hem nog twee sterk bezette indoortoernooien.

Gisteren maakte Krajicek een valse start in zijn partij tegen Magnus Norman, die zeven punten op rij liet aantekenen. De Nederlander won uiteindelijk met 6-4 en 6-1 nadat hij zich had aangepast aan de stroeve ondergrond in Stuttgart. “Ik schrok wel even toen ik zaterdag voor het eerst op deze baan stond', zei Krajicek. “Ik had vorige week nog met Jan Siemerink op tapijt getraind. Wist ik veel dat in Stuttgart tegenwoordig op Greenset wordt gespeeld?'

Op die baan wordt over drie weken in Hannover ook tijdens het WK gespeeld en de meeste indoortoernooien hebben gekozen voor een speelvloer, waarop meer rally's zijn te zien. Krajicek: “De huidige baansoort is eerlijk voor iedereen ook baseliners kunnen hierop uit de voeten. Dat is voor het publiek ook leuker. Het stoort me wel dat we volgende week in Parijs Bercy weer op Taraflex spelen. Die baan is veel sneller. Het wordt tijd dat de toernooien stoppen met experimenteren en voor een vaste ondergrond kiezen.'

    • Robèrt Misset