KINDERAGENDA

Maan Hoe oud zou de maan zijn? Hoe is ze ontstaan? Wat hebben maanreizen ons geleerd? En kunnen we in de toekomst ook naar de maan met vakantie? Allemaal vragen die beantwoord worden door middel van projecties op een speciale maanavond vr 30 okt om 19u30 in het Planetarium, Sterrenwacht en Ruimtevaartecentrum in Nijmegen.

Na afloop staan er sterrenkijkers opgesteld, waarmee bezoekers een blik op de maan kunnen werpen. Als het helder en onbewolkt weer is, kan er een sterke vergroting worden gebruikt, waardoor de kraters op de maan heel goed zichtbaar worden. *Maanavond op vr 30 okt om 19u30 in Planetarium, Sterrenwacht en Ruimtevaartcentrum Kruittoren, Kronenburgerpark, Nijmegen. Inl 024-6419929.

Knikkeren

Uit een beerput (afvalput, waar vroeger ook de wc in uitkwam) aan de Amsterdamse Jodenbreestraat werd een tijdje geleden bij een opgraving 17de eeuws speelgoed gevonden. Nu woonde Rembrandt in de zeventiende eeuw ook aan de Jodenbreestraat, dus misschien was het speelgoed wel van zijn kinderen. In het Archeologisch Museum in Haarlem zijn honderden stuks speelgoed te zien op de tentoonstelling 'Het kinderspel behaagt ons wel'. En ze hebben een ding gemeen: het is allemaal tevoorschijn gekomen bij opgravingen. Het meeste speelgoed komt uit Amsterdam, maar er is ook materiaal uit Alkmaar, Delft, Eindhoven Helmond, Groningen, Haarlem, Kampen, Oudeschans en Utrecht. Natuurlijk zijn er de bekende tollen, knikkers, ballen en poppen te zien. Maar er zijn ook vreemde voorwerpen bij. Want wie heeft er ooit van een zoemschijf gehoord? Of van een tiepel, pinkel en snorrebot? Het oudste speelgoed komt uit de 13de eeuw: houten ballen en schaakstukken, maar de meeste voorwerpen zijn uit de 16de, 17de en 18de eeuw. Er is een speurtocht op de expositie en voor groepen en scholen worden er speciale rondleidingen projecten en lezingen georganiseerd.

*'Het kinderspel behaagt ons wel' in het Archeologisch Museum Haarle, Grote Markt 18k. Open wo t/m zo 13-17u. Toegang gratis. Inl 023-5313135.

Make it and take it

Wel 80 luchtoverwinningen behaalde de Duitse piloot Manfred von Richthofen in de Eerste Wereldoorlog met zijn Fokker Dr. 1. Deze Dr. 1 een driedekker, was het bekendste Duitse vliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog en omdat het rood was geverfd, kreeg Von Richthofen de bijnaam 'Rode Baron'. De driedekker is samen met andere oude vliegtuigen nog tot half januari te zien op de grote Fokker-expositie in het Luchtvaartmuseum Aviodrome.

Dit weekend kan het ook worden nagebouwd op de 'make it and take it-dagen'. Er zijn speciale tafels ingericht waar kinderen aan kunnen schuiven en waar ervaren modelbouwers van de IPMS (International Plastic Modellers Society) klaar staan om aanwijzingen te geven bij het bouwen van de Dr. 1, die daarna ook mee naar huis genomen mag worden.

*Gratis bouwpakket van de Fokker driedekker voor kinderen vanaf 10 jaar op za en zo 31 okt en 1 nov van 12-17u in Luchtvaartmuseum Aviodome, Westelijke Randweg 201, Schiphol. Openingstijden: di-vr 10-17u, in het weekend van 12-17u. Inl 020-4067242.

Maskers

De Afrikaanse maskers die kinderen op zo 1 nov in het PTT Museum kunnen maken, hebben een speciale betekenis. Want door een masker te dragen, kunnen mensen in kontakt komen met de wijsheid en goede en kwade krachten van de bovennatuurlijke wereld. De middag begint om 14u met een uitleg over de betekenis van Afrikaanse maskers. Daarna gaan kinderen zelf aan de slag en aan het eind van de middag kunnen ze hun eigen masker mee naar huis nemen. Elke woensdag en zondag zijn er ook workshops in het museum. Het thema is elke keer anders: fax, morse satelliet, muziek of geheimschrift. De workshops duren van 14 tot 16u en de deelname is f6 (inclusief entree. Res 070-3307500

*Afrikaanse maskers maken op zo 1 nov van 14-15u15 in het PTT Museum, Zeestraat 82 Den Haag. Kosten: alleen een entreekaartje. Workshops over fax, morse satelliet, muziek of geheimschrift elke wo en za-middag van 14-16u voor kinderen van 8 t/m 12 jaar, deelname f6. Res 070-3307500.

Voorleesmarathon

De kinderboekenweek is al weer achter de rug, maar de 10 kinderboekenschrijvers die uit hun eigen werk voorlezen op de Voorleesmarathon reizen nog steeds door het land.

Zo 1 nov zitten ze in de Rotterdamse bibliotheek: Ger Bauritius, Mathijs Beentjes, Gerrie Huiberts, Benny Lindelauf, Hans Manders, Mirjam Mous, Mirjam Oldenhave Marianne Smits, Angelo Vergeer en Saskia van der Wiel. De marathon begint om 13u en elke schrijver leest zo'n 20 minuten uit eigen werk voor. Op de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek zijn nog originele tekeningen uit de prentenboeken van Jung Hee Spetter te zien.

*Voorleesmarathon op zo 1 nov voor kinderen vanaf 6 jaar in de Centrale Bibliotheek Hoogstraat 110, Rotterdam van 13-17u. De toegang is gratis. Inl 010-2816124.

Kater

In het TV Toys Museum is tot eind december de beroemdste kater ter wereld op visite. Het gaat natuurlijk om Garfield die twintig is geworden. Om hem een verjaarscadeau te geven, heeft het museum een speciale tentoonstelling over hem georganiseerd. Daarin wordt de geschiedenis over de grote, dikke en koppige kater verteld en zijn er allerlei spullen te zien die met de kater te maken hebben; van t-shirt tot pluche poppen en stripboeken. In het museumcafe is een Garfield-pizza te koop, kinderen kunnen een Garfieldmasker maken, in de filmzaal worden filmpjes vertoond en in de museumwinkel zijn ook allerlei Garfield-artikelen te koop.

*Garfield 20 jaar in het TV Toys Museum Wilhelminaweg 21, Dieren. Open di-zo 10-17u. Toegang f6,75 voor kinderen tot 12 jaar, CJP en 65+, daarboven f8,75. Inl 0313-490888.