Helft leraren betreurt beroepskeuze

De helft van de leraren heeft spijt van zijn of haar beroepskeuze. Als ze opnieuw konden kiezen, dan zouden ze een ander beroep ingaan. De werkdruk op scholen is hoog en een kwart van de leraren is ontevreden over de inhoud van hun werk.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, die ruim 3.000 leraren op middelbare scholen heeft ondervraagd. Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs), die vandaag het rapport ontving zal volgende week haar plannen presenteren over het lerarenbeleid. “Minder werkdruk en meer werkplezier', is volgens haar het uitgangspunt. Het onderzoek geeft een “realistisch en genuanceerd beeld' van het beroep, aldus Adelmund.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van de onderwijsbond AOb. Vergeleken met de meeste West-Europese landen moeten leraren in Nederland meer lessen geven en is het aantal leerlingen per klas groter. Het bruto jaarsalaris van de Nederlandse leraar ligt 7.000 gulden onder dat van werknemers met een vergelijkbaar opleidingsniveau en dienstjaren. Vaker dan in andere beroepsgroepen zeggen leraren de werkbelasting niet aan te kunnen. (ANP)