Fischer: Duitsland denkt meer aan eigen belangen

De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse zaken, Groenen-leider Joschka Fischer, is gisteren aan zijn eerste officiele reis begonnen. In Parijs bevestigde hij dat de Duitse buitenlandse politiek gericht is op continuiteit.

“De Frans-Duitse relatie is niet alleen van belang voor onze landen, maar tevens de motor van de Europese integratie', aldus Fischer. Hij gaf wel toe dat er meningsverschillen zijn tussen beide landen. Ondermeer over de Duitse bijdrage aan de Europese Unie. En in een vraaggesprek met Le Figaro liet hij eerder deze week weten dat “de Frans-Duitse motor' alleen onvoldoende is. Ook zei hij in dat gesprek dat Duitsland niet meer zal aarzelen “zijn nationale belangen te verdedigen'.

Vanuit Parijs reist Fischer door naar Londen en vervolgens naar Warschau. Voorafgaand aan zijn reis pleitte Fischer voor voorzichtigheid met betrekking tot de uitbreiding van de EU. “Er zijn moeilijke onderwerpen, vooral in de economische sfeer', aldus Fischer, “die je niet gemakkelijk kunt wegwuiven'. Hij waarschuwde voor onrealistische tijdslimieten. Ook SPD-er Gunter Verheugen, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, liet eerder al weten dat geen overhaaste besluiten genomen mogen worden. “We moeten er zeker van zijn dat onze burgers het proces accepteren', aldus Verheugen, die wees op de angst bij Duitsers dat het land na toetreding overspoeld zal worden door arbeidskrachten uit Polen. Verheugen pleitte er daarom voor dat de toetreding gepaard zou gaan met een lange overgangsperiode. (Reuters, AFP)