Exploratie gas en olie sterk omlaag; Uitvloeisel van zeer lage prijzen

Als gevolg van de lage olie- en gasprijzen gaan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en enkele andere olieconcerns het zoeken naar nieuwe olie- en gasvoorkomens volgend jaar aanzienlijk beperken.

De NAM (50 procent Shell, 50 procent Esso) heeft besloten voor 1999 in plaats van negen nog maar vijf boorinstallaties te huren. Ook Elf Petroland zal de exploratiewerkzaamheden volgend jaar sterk verminderen. In plaats van zeven opsporingsboringen zal dit bedrijf naar verluidt volgend jaar nog slechts twee boringen willen uitvoeren.

De NAM wil verder het aantal onderhouds- en uitbreidingsboringen voor bestaande gasvelden zoveel mogelijk beperken.

Enkele oliemaatschappijen bevestigen dat ze gezien de lage prijzen hun exploratie-activiteiten wel zouden willen terugbrengen maar dat niet kunnen, omdat ze vast zitten aan langlopende contracten.

Door aanhoudende overproductie en grote voorraden ligt de olieprijs nu al onder de 13 dollar per vat van 159 liter, ongeveer eenderde lager dan een jaar geleden en ver beneden de 20 dollar die de Opec-landen lange tijd hebben nagestreefd. Topman Mark Moody-Stuart van Shell voorspelde eerder deze week dat de prijs gedurende langere tijd onder druk zal blijven staan en dat 'dure' productielanden uit de markt zullen worden gedrukt. Het Britse onderzoeksbureau EIU meent dat de olieprijs zelfs tot onder de 10 dollar zal dalen.

In Nederland wordt relatief weinig olie gewonnen, maar wel veel gas. De gasprijzen zijn gekoppeld aan de zeer lage prijzen van huisbrand- en stookolie. Daarom voldoen volgens verschillende in Nederland actieve oliemaatschappijen veel projecten eigenlijk niet meer aan de verwachtingen.

Voor de Nederlandse gas- en olieproductie heeft het lage prijsniveau geen directe gevolgen omdat het productieniveau in de concessies vastligt. Minder exploratie betekent wel dat er volgend jaar minder zal worden toegevoegd aan de Nederlandse olie- en gasreserves.

Het ministerie van Economische Zaken is daar niet echt verrast of ongerust over. “Gas en olie blijven gewoon in de grond aanwezig, ook al zijn ze niet formeel aangetoond', zegt een woordvoerder.

De situatie is “redelijk dramatisch', erkent woordvoerder F. Duut van de NAM. Afgelopen jaar verrichtte de NAM, veruit de belangrijkste olie- en gasmaatschappij in Nederland, in totaal zestien exploratieboringen: tien op het vasteland en zes op het Nederlandse deel van de Noordzee. De NAM houdt alle nieuwe projecten nu scherp tegen het licht en heeft al minder boorinstallaties gehuurd.

Alle maatschappijen samen hebben in Nederland vorig jaar 32 exploratieboringen gedaan, waarvan 21 in de Noordzee.

De geringere exploratiewerkzaamheden zullen bij de NAM die veel werk uitbesteedt, leiden tot minder behoefte aan personeel, maar niet tot gedwongen ontslagen. Bij het bedrijf werkten begin dit jaar nog 2.650 mensen. De NAM wil in het jaar 2000 uitkomen op 2.500 mensen.

    • Ben Greif