Deutsche Bank ziet resultaat fors dalen

Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, heeft in de eerste negen maanden van dit jaar het bedrijfsresultaat fors zien dalen. Deze winst zakte met iets meer dan 24 procent tot 3,13 miljard mark.

Een van de oorzaken is de slechte gang van zaken op de financiele markten, alsmede de noodzaak om voorzieningen te treffen met betrekking tot activiteiten in Azie en Oost-Europa. De handel voor eigen rekening leverde met 2,27 miljard mark ruim 25 procent minder op dan in de eerste negen maanden van vorig jaar.

De bank zette 1,03 miljard mark opzij voor onvoorziene posten. Dat bedrag is 40,4 procent hoger dan vorig jaar in de eerste negen maanden. Verder zakten de netto rente-inkomsten met 1 procent tot 8,37 miljard mark. Netto resteerde er een winst van 2,58 miljard mark, wat een stijging betekent van 8,2 procent. In de cijfers zit een grote buitengewone bate verwerkt van ongeveer de 2,4 miljard dollar. Dat is het merendeel van het speciale divididend dat Daimler-Benz dit jaar uitkeerde. Deutsche Bank is met een belang van 21,8 procent grootaandeelhouder van dit concern.

Bestuursvoorzitter Rolf Breuer verwacht dat zijn bank over heel 1998 een bevredigend resultaat zal boeken. Gezien de situatie op de internationale markten wordt dit jaar wel gekenmerkt door onzekerheid, aldus Breuer.

De tweede Duitse bank, de HypoVereinsbank in Beieren, verraste gisteren de financiele markten met een speciale reservering van 3,5 miljard mark om overwaarderingen te dekken van onroerend goedprojecten in oostelijk Duitsland. (DPA, KRF)