Decors Nationale Opera beschadigd door water

De decoropslagplaats van De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet in de Amsterdamse Bijlmer heeft in de nacht van dinsdag op woensdag flinke storm- en waterschade opgelopen. Het decor voor het ballet The Sleeping Beauty is daardoor zeker voor een groot deel voorgoed onbruikbaar geworden.

Naar de omvang van de schade wordt nog onderzoek gedaan door de Opera, het Ballet en verzekeringsexperts. Voorzover nu kan worden overzien zijn er geen directe gevolgen voor de komende voorstellingen in het Amsterdamse Muziektheater. The Sleeping Beauty, een productie uit 1981 met legendarisch fraaie decors van Philip Prowse, staat in de komende twee jaar niet op het programma. Van het decor bestaan twee versies: een kleine voor reisvoorstellingen en een grote voor het Muziektheater. Het opnieuw maken van zo'n decor kost tonnen.

De schade is ontstaan doordat water dat op het dak lag door de storm een kant is opgestuwd, waardoor het dak van de hal instortte en de vloer deels blank kwam te staan. Het gat in het dak is inmiddels met zeilen gedicht. Natte decorstukken worden nu naar een andere opslagplaats in Maarssen gebracht om daar de schade op te nemen.