Cohen versnelt asielprocedure toch

Staatssecretaris Cohen (Justitie) gaat toch kijken of delen van de nieuwe Vreemdelingenwet versneld kunnen worden ingevoerd. Het gaat met name om het dusdanig verbeteren van de asielprocedure dat meer zogeheten 'kansloze' asielzoekers in de eerste 24 uur na hun komst kunnen worden uitgewezen.

Dat bleek gistermiddag na overleg tussen de fractievoorziters van VVD, PvdA en D66 met premier Kok, in het torentje van de premier. D66-fractievoorzitter De Graaf had om het overleg gevraagd nadat twee weken geleden VVD en PvdA in ruzieachtige sfeer over het asielbeleid hadden gedebatteerd.

Cohen gaat proberen of hij bepaalde onderdelen van de nieuwe Vreemdelingenwet voor Kerstmis klaar kan hebben. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van PvdA-fractievoorzitter Melkert, zijn partijgenoot. Melkert had Cohen vorige week in het televisieprogramma Buitenhof opgeroepen binnen acht weken met een wetsvoorstel te komen. Dezelfde dag zei Cohen in een ander televisieprogramma, dat echter al eerder was opgenomen, dat versnelling van de in het regeerakkoord afgesproken wijziging van de Vreemdelingenwet niet mogelijk was. Cohen onderstreepte daarbij dat nieuwe maatregelen allemaal tegelijk moeten worden ingevoerd. Daar komt hij nu dus van terug.

Melkert zei gisteren blij te zijn met de toezegging van de staatsecretaris. “Ik heb goede hoop dat wij er uit komen', liet Melkert weten.

De Graaf initiatiefnemer van het overleg, vindt dat het gesprek in het torentje constructief was verlopen. “Er zijn slechts accentverschillen tussen de coalitiepartijen, geen fundamentele.'