Britse Hof hecht aan 'immuniteit'; In zaak tegen Pinochet

Het Britse Hooggerechtshof, dat gisteren twee verzoeken om arrestatie van de Chileense ex-leider Augusto Pinochet onwettig heeft verklaard, heeft daarmee “uitdrukkelijk' geen oordeel gegeven “over de waarheid of onwaarheid van de beschuldigingen'.

Omdat Britse rechtbanken echter niet bevoegd zijn om buitenlanders te vervolgen voor moord op Britse staatsburgers in het buitenland, kan een buitenlander in Groot-Brittannie ook niet op die grond worden uitgeleverd, aldus het Hof.

In Pinochets geval geldt bovendien het principe van “staatsimmuniteit', aldus het Hof. Volgens de Britse regering, die het Spaanse arrestatiebevel als eerste moest beoordelen komen alleen staatshoofden in functie daarvoor in aanmerking.

“Het is uiteraard van een groot openbaar belang dat degenen die hun soevereine macht misbruiken om misdaden tegen de menselijkheid te begaan niet ontkomen aan berechting en passende straf', aldus Lord Bingham, voorzitter van het Hoogerechtshof gisteren. Maar niets, inbegrepen het handvest van het Internationaal Oorlogsmistribunaal van Neurenberg in 1945, maakt het principe ongeldig dat “de ene soevereine staat niet de andere kan aanvechten voor zijn eigen soevereine handelingen', aldus Lord Bingham.

Bronnen bij het Spaanse Nationale Hof zeiden hun juridisch gevecht om uitlevering niet te zullen opgeven. “Wij hopen dat het House of Lords in ons voordeel oordeelt', aldus een zegsman. Spaanse onderzoeksrechters willen Pinochet (82) vervolgen voor een reeks politieke moorden op burgers met de Spaanse nationaliteit. Nadat Pinochet voor een rug-operatie in Londen was aangekomen vroegen zij de Britten hem te arresteren. De Spaanse regering heeft vanaf het begin met de zaak-Pinochet in zijn maag gezeten. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ramon de Miguel noemde het besluit gisteren uitsluitend een competentie van de Britse justitie.

Pinochets advocaten hebben onmiddellijk een verzoek ingediend om hem op borgtocht vrij te laten.

Dat wordt morgen behandeld, maar zal vermoedelijk worden afgewezen, zoals gebruikelijk is bij uitleveringszaken om te voorkomen dat de verdachte op borgtocht ontsnapt.

De Conservatieve woordvoerder voor Binnenlandse Zaken Norman Fowler, riep de regering op het hoger beroep af te blazen. “Zij moet een einde maken aan deze vreselijke bende voor de schade aan het land nog groter wordt.'

De Chileense president, Eduardo Frei, heeft gezegd dat Pinochets aanhouding de delicate politieke balans van zijn land verstoort. De afgelopen weken zijn herhaaldelijk rellen uitgebroken. De Britse regering heeft eerder deze week haar staatsburgers gewaarschuwd om niet naar Chili te reizen. De Britse ambassade zei gisteren gewelddadige demonstraties te vrezen van linkse Chilenen. Na Pinochets arrestatie braken rellen uit waarbij rechtse Chilenen probeerden de ambassade te bezetten.