Bonden verbaasd over reorganisatie Baan; Sanering snijdt dieper dan verwacht

De vakbonden hebben vanmorgen met verbazing kennis genomen van de reorganisatie bij het sofwarebedrijf Baan Company. Analisten tonen zich gematigd enthousiast. Evenals T. Hardonk, de burgemeester van Barneveld waar Baan is gevestigd.

“We wisten dat het slecht ging, maar zo erg hadden we niet verwacht', zegt bestuurder S. Verlaan van De Unie. De bonden zijn vooraf niet op de hoogte gesteld van de plannen. “We weten van niets', reageert J. Veenhuizen van FNV Bondgenoten. De vakbondsbestuurders gaan zelf contact opnemen met het bedrijf en hun leden. “We willen weten wat er aan de hand is', zegt Verlaan.

Ook analisten zijn niet onverdeeld positief. De sanering snijdt dieper dan zij hadden verwacht. “Dit suggereert dat Baan langdurig afstevent op lagere omzetten', concludeert SNS Securities-analist B. Siebrand teleurgesteld.

ABN Amro-collega R. van der Torre: “In eerste instantie is mijn reactie positief. Deze stappen zijn noodzakelijk. Maar of het toereikend is, moet nog blijken.'

Burgemeester T. Hardonk van Barneveld: “Deze reorganisatie is nodig om het dode hout uit de organisatie te verwijderen. Ik heb begrepen dat het in Nederland om 120 mensen gaat. Dat is voor die mensen zelf natuurlijk heel vervelend. Maar het zijn zonder uitzondering arbeidskrachten waar het bedrijfsleven om zit te springen.'

Het personeel in Barneveld en Putten - waar ook een kantoor van het bedrijf staat - reageert 'enigszins verslagen', zo zegt C. van Dijk voorzitter van de ondernemingsraad van Baan Development. Baan heeft in Nederland drie ondernemingsraden, waarvan die van Van Dijk de grootste is. Er is geen centrale OR. “Nee, men is niet zwaar aangeslagen. De directie is altijd vrij open geweest. Iedereen binnen Baan die tot tien kan tellen, en dat kunnen gelukkig de meesten, hebben zien aankomen wat er zou gaan gebeuren.' Dat er ontslagen zullen vallen, is volgens Van Dijk “nooit leuk'. Toch waakt Van Dijk voor al te negatieve reacties.

“Ik loop al langer mee, heb dit al vaker meegemaakt bij Baan. In 1989 werd een aantal mensen verzocht elders een functie te zoeken. Al die mensen zijn goed terecht gekomen.'

Ook directeur A. Uithol van het Arbeidsbureau in Barneveld vreest niet voor de toekomst van de medewerkers die het bedrijf moeten verlaten. “Meestal loopt het wel los. De groei in de sector is nog altijd ongekend groot. Die mensen hebben waarschijnlijk zo elders een baan.' Uithol staat wel voor een onbekende situatie: “we hebben tot nu toe alleen maar geholpen bij het werven van nieuw personeel voor Baan.'