BLADEN

Viva Espana Het Spaanse landschap speelt een belangrijke rol in het 'Tijdschrift voor Spanjeliefhebbers'. Zo leiden speciale schapenwegen de 'Canadas Reales', door zeer afwisselende natuurgebieden en zijn op het vulkanische eiland Tenerife zowel valleien, bosgebieden, kiezelstranden en ruige rotspartijen te vinden.

Een rondgang door de Catalaanse stad Barcelona leidt niet per se langs gebouwen van Gaudi maar zoekt minder bekende plaatsen op zoals de smalle straten van de 18de eeuwse visserswijk Barceloneta. En dat Carlos Santos' opera La Pantera Imperial t/m december in Nederland te zien is, is voor het blad aanleiding om kort persoonlijkheid en werk van deze Spaanse componist te belichten. *Viva Espana, f 9,95

Runner's World

Meestal hebben hardlopers geen last van verzuurde onderarmen, maar wie aan 'survival-runs' gaat doen, moet daarmee wel degelijk rekening houden. Runner's World besteedt aandacht aan deze vooral in Belgie populaire prestatieloop waarbij over obstakels wordt geklommen, met zware tonnen gesleept en spoor wordt gezocht. Het sportblad beveelt verder gember aan wegens zijn 'ontstekingsremmende eigenschappen' evenals het in oa walnoten zittende 'alfa-linoleenzuur' dat ook goed zou zijn voor het afweersysteem. In een ander artikel staat vervolgens dat bladgroenten alles hebben wat het lichaam van een hardloper nodig heeft. Maar het meeste in dit blad gaat over lopen, voeten en trainingen.

*Runner's World, f 7,25

Man

Man blijft deze winter binnen zitten en koopt zijn sokken van een postorderbedrijf, laat AH de boodschappen thuisbezorgen en bestelt de rest via Internet. Alleen als het hard vriest, gaat hij naar buiten om te schaatsen. IJsland is op dit moment in het nieuws wegens zijn genendatabank. Maar Man ziet andere kwaliteiten in dit eiland: het heeft een ideaal landschap om winterse mode te presenteren, een ongerept natuur omdat het grootste deel onbewoonbaar is en het wordt er nooit echt koud (-3 C). Ook nog een oppervlakkig gesprek met acteur Matt Damon, die niet meer weet te melden dan dat hij Saving Private Ryan en Steven Spielberg geweldig vindt, net als Good Will Hunting, waarin hij eveneens een hoofdrol speelde.

*Man, f 9,95

Op Pad

Het wandel-adviesblad Op Pad bezweert ons vooral niet in augustus de Grande Traversata delle Alpi te betreden, want dan overspoelt het dagjesvolk dit schitterende bergpad. Italie figureert prominent in deel 3 van de interessante serie lange wandelroutes door Europa.

Verder zijn negen regenjassen getest met o.m. microporeuze PU-coating of met een laag Triplepoint Ceramic 1200: zeer informatief. Daarentegen zijn acht pagina's gewijd aan thermisch ondergoed, het lijken redactionele pagina's, maar het is reclame voor de producten van een bekende kledingfabrikant. In de rubriek beursnieuws aandacht voor het Product of the Year, de MSR Dragonfly. Een stabiele brander met zeer goede vlamregeling.

*Op Pad f 8,95

Opzij

Omdat steeds meer vrouwen werken en soms meer verdienen dan hun man, neemt het aantal vrouwen dat alimentatie betaalt toe. Volgens een advocate van het Clara Wichmann Instituut voor Vrouw en Recht betalen veel vrouwen uit schuldgevoel te veel alimentatie. Verder vertellen oprichtster Marjan Sax en directeur Lilianne Ploumen over het succes van Mama Cash, dat al vijftien jaar vrouwelijke ondernemers helpt met het opzetten van een bedrijf. In een interview praat presentatrice Mieke van der Wey zeer relativerend over haar werk - “Het is natuurlijk heel oppervlakkig wat ik doe' -, over haar vrije jeugd in Brabant en over haar relaties met mannen. En staatssecretaris Annelies Verstand werkt 70 uur per week maar vindt dat iedereen recht heeft op een deeltijdbaan.

*Opzij f 7,95

Slam!

Het nieuwe maandblad Slam! (met de ondertitel 'Sounds, Lifestyle and More') richt zich direct tot fanatieke uitgaanders. Er staan interviews met club-organisatoren in, met die van Wasteland-parties en de mensen van de Eindhovense disco Danssalon interviews met Dj Rap en Dj Ronald Molendijk en er zijn modereportages. Zoals ieder zichzelf respecterend lifestyle-tijdschrift opent ook Slam! met een paar pagina's korte signalerende berichten over Internet, film en boeken.

De toon van de stukken is soms wat hoogdravend ('metereologische klaagzangen vullen de grauwe lucht'), maar ze zijn wel grondig en tenminste ook eens gericht op lezers buiten de Randstad.

*Slam! f 6,95

Eigen Huis & Interieur

In de leuke en zeer lezenswaardige rubriek 'Herkomst onbekend' beantwoorden twee interieurarchitecten lezersvragen over de designwaarde van hun meubels. Deze keer oa aandacht voor een originele Mier stoel van Arne Jacobsen die niet alleen op waarde wordt geschat, maar waarvan ook historie en context wordt beschreven. Bij Scandinavische meubelen denken we al snel aan Ikea. Maar dat deze Noord-Europese landen meer te bieden hebben, laat EH&I zien door zes Zweedse ontwerpers en hun werk te presenteren. In de rubriek Shopping staat de 'gezellige' decembermaand weer voor de deur met veel kaarsenstandaards en kaarsen. Ook die grote dikke die zo in de mode zijn, maar dan in het zwart.

*Eigen Huis & Interieur, f 7,95