Binnen kwartier jas en tas pakken

De koersval van de aandelen Baan heeft de financiele speelruimte van de investeringsmaatschappij Vanenburg zwaar onder druk gezet.

Voor de 15 medewerkers van Baan All Finance die maandagmiddag ontslagen werden kwam het nieuws over de reorganisatie als een donderslag bij heldere hemel. “We hadden een kwartier om met het management te praten', zegt een van hen. “Daarna kon je je jas en tas gaan pakken. Een beveiligingsmedewerker begeleidde je naar de deur.'

Baan All Finance, waar zo'n 30 medewerkers resteren, is een dochteronderneming van Vanenburg Ventures, de investeringsmaatschappij van de gebroeders Baan. De reorganisaties hier komen bovenop de vandaag aangekondigde ingrepen bij het beursgenoteerde Baan Company. Als reden voor het gedwongen ontslag noemde het topmanagement van Baan All Finance de penibele financiele situatie waarin financier Vanenburg Ventures terechtgekomen is. De investeringsmaatschappij, voor bijna 39 procent aandeelhouder van Baan Company, heeft aandelen Baan bij de bank als onderpand gebruikt voor kredieten aan onder meer Baan All Finance. De dramatische koersval van het aandeel Baan heeft Vanenburg Ventures gedwongen tot zware financiele ingrepen. De kredietkraan voor Baan All Finance is dichtgedraaid.

“Ik weet niet hoe het andere dochters van Vanenburg vergaat', aldus de oud-medewerker. “Er hangen misschien wel veertig of vijftig bv's onder Vanenburg Ventures. Ik sprak gisteren een medewerker van het beveiligingsbedrijf. Die wist nog niet hoe morgen de vlag er bij zou hangen.'

Een woordvoerder van Vanenburg Ventures bevestigde gisteren dat Oikonomos, de liefdadige stichting van de gebroeders Baan en via Vanenburg economisch eigenaar van bijna 39 procent van de aandelen in het beursgenoteerde Baan Company, dochtermaatschappijen harder afrekent op financiele doelstellingen.

Hij bevestigt eveneens dat de waardedaling van de aandelen Baan de kredietfinanciering van Vanenburg Ventures onder druk heeft gezet. De woordvoerder zegt niet te weten van ontslagen. “Begin deze week is besloten de kam door de organisatie te halen', zegt hij. “Voorzover ik weet is er alleen gekeken of we met minder buitenstaanders en medewerkers op contractbasis zouden toekunnen.'

Baan All Finance is volgens de anonieme medewerker in het voorjaar van 1998 opgericht. De onderneming ontwikkelt software voor het op elkaar afstemmen en reguleren van bedrijfsprocessen van banken en verzekeraars. Belangrijkste doel van de dochteronderneming is de ontwikkeling van programmatuur voor het kantorennet van ABN Amro. Als zogeheten 'launching customer', een eerste grote klant die de weg baant voor nieuwe opdrachten zou ABN Amro een voortrekkersrol moeten vervullen in de financiele wereld zoals het Amerikaanse Boeing dat eerder deed in de vliegtuigbranche.

Gezien de vele publiciteit die in de afgelopen maanden is ontstaan over de vermenging van belangen tussen het beursgenoteerde Baan Company en Vanenburg Ventures (voorheen Baan Investment) is het opmerkelijk dat de besloten vennootschap waarin een potentieel attractieve nieuwe activiteit werd ontwikkeld, wordt gefinancierd door de gebroeders Baan. “Die situatie geeft inderdaad aanleiding tot verwarring', aldus de woordvoerder van Vanenburg Ventures. “We zijn daarom op zoek naar financiers van buiten die in de verschillende dochters van Vanenburg Ventures willen participeren.'

De oprichting van Baan All Finance vloeit volgens de voormalig medewerker voort uit een grote opdracht van ABN Amro waarvoor Baan Company vorig jaar in de race was. De aanleg van een netwerk voor het mondiaal afhandelen van financiele transacties ging naar concurrent Oracle, maar het contact tussen de gebroeders Baan en ABN Amro was gelegd.

    • Michiel van Nieuwstadt