Beurshandel via Internet bestraft

De Securities & Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurstoezichtautoriteit, heeft tientallen arrestaties verricht in verband met effectenhandel op Internet. In een grootscheepse, landelijke actie werden 44 personen en bedrijven gearresteerd wegens schending van regels op de effectenhandel.

De betrokkenen logen over de bedrijven die ze aanprezen en verzwegen dat ze er banden mee hadden. Velen werden door de bedrijven betaald.

Het is de eerste keer dat de SEC de aandelenhandel via Internet groot aanpakt. Tot gisteren had de SEC in drie jaar 38 gevallen vervolgd waarvan 15 dit jaar. De 23 zaken van gisteren brengen dat aantal op 61. Steeds meer beleggers kopen aandelen via makelaars op Internet. De SEC wil daar echter dezelfde regels handhaven en strikte naleving ervan toepassen. “De brede actie van vandaag laat zien dat de SEC vastbesloten is het Internet netjes te houden', aldus Richard Walker, directeur van de afdeling opsporing van de SEC.

De fraudeurs die de fondsen aanprezen, verspreidden ongevraagde e-mail, hadden websites en plaatsten boodschappen op bulletinboards. Ze waren verbonden met in totaal 235 bedrijfjes zonder dat te vermelden. In totaal vingen ze in ruil voor hun diensten 6,3 miljoen dollar. De meest aandelen waren zogeheten microcaps kleine fondsen die laag staan en waarvan de aandelen vaak direct in koers stegen na een koopaanbeveling op Internet. Geringe omzetten kunnen bij deze fondsen al een koersfluctuatie bewerkstelligen. De geringe marges konden echter aanzienlijke bedragen voor beleggers opleveren.