Bananendispuut

De Amerikaanse regering houdt de mogelijkheid open dat maatregelen worden getroffen tegen de importregels die de Europese Unie gisteren heeft afgekondigd voor bananen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington is het Europese stelsel van importvergunningen in strijd met voorschriften van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De Europese Commissie meent dat zij slechts een verplichting is nagekomen tot hervorming van de oude importregeling. Het nieuwe stelsel is volgens Brussel in overeenstemming met de WTO-bepalingen, die in het voordeel zijn van de VS en de Latijns-Amerikaanse landen. Volgens de VS geven de Europese importregels echter nog steeds een voorrangspositie aan bananenproducenten in het Caraibisch gebied, ten nadele van exporteurs in Equador, Guatemala Honduras, Mexico en Panama. Vorige week dreigde de Amerikaanse ambassadeur Rita Hayes op een vergadering van de WTO in Geneve dat Washington met ingang van 1 januari Europese handelsovereenkomsten met de VS op te schorten. (Reuters)