Baan weer sterkste daler op beurs

Het aandeel Baan was vanochtend op een rustige Amsterdamse effectenbeurs opnieuw de sterkste daler onder de hoofdfondsen. De koers daalde maximaal 11,2 procent (2,50 gulden) op 19,90 gulden.

Beleggers wisten vanochtend nog steeds niet of het aandeel Baan, dat een paar maanden geleden nog als duur maar perspectiefrijk gold, inmiddels een verleidelijk koopje is geworden. Eerder dit jaar noteerde het fonds ruim boven de 100 gulden, nu is het zwaar gehavend. Een reeks slechte berichten zorgde in hoog tempo voor een telkens lagere koers.

De veronderstelling dat alle slechte nieuws in de huidige koers verwerkt is, werd vanochtend opnieuw geloochenstraft. In reactie op de cijfers over het derde kwartaal en sombere prognoses voor 1999 gaf opnieuw een aantal beleggers de hoop op. Dat Baan het mes in de organisatie gaat zetten kon de koersval niet remmen.

De andere hoofdfondsen vertoonden een wisselend beeld. Tegenover achttien dalers stonden negen stijgers. De AEX-index, een gewogen gemiddelde van de meest verhandelde fondsen stond vroeg in de middag ruim 7 punten lager op 968,14 punten.

De koers van Hoogovens boekte vanochtend 4,7 procent winst. Het fonds klom met 2,50 naar 55,60 gulden. DSM steeg in reactie op zijn kwartaalcijfers met 2,35 procent (4 gulden) naar 174 gulden. De nettowinst (212 miljoen gulden) was bijna even hoog als een jaar eerder en komt overeen met de prognoses. Bestuursvoorzitter ir. S. de Bree verwacht dat het resultaat over heel 1998 duidelijk hoger uitvalt dan vorig jaar.

Akzo Nobel klom 0,60 gulden naar 75,50. Gisteren verloor dit aandeel in reactie op teleurstellende kwartaalcijfers 2,60 gulden.

De koers van het uitzendaandeel Content steeg vanochtend in reactie op een aangekondigde reorganisatie en het handhaven van de winstprognose voor de tweede helft van het boekjaar met 1,90 gulden (5,2 procent) naar 38,70 gulden.

Vorige week was het aandeel nog 32,50 gulden waard. Half augustus echter 76,80 gulden.

NEW YORK De Dow Jones-index sloot gisteren 5,93 punten hoger op 8371,97 punten. Bank- en detailhandelsfonden waren gevraagd.

TOKIO Na de daling van 2,2 procent van gisteren steeg de Nikkei-index vandaag 1,1 procent. De beursindex klom 152,65 punten naar 13.668,72.