Baan voert forse reorganisatie door

Baan Company gaat ingrijpend reorganiseren. Het softwarebedrijf wil de komende twee maanden duizend tot twaalfhonderd van de omstreeks zesduizend werknemers ontslaan. Dat is vanmorgen bekendgemaakt.

Voor de reorganisatie wordt een voorziening getroffen van 110 miljoen dollar. Die voorziening brengt Baan dit jaar diep in de rode cijfers. Ook de Baan-bedrijven die via de investeringsmaatschappij Vanenburg Ventures van de gebroeders Baan aan de beursgenoteerde onderneming gelieerd zijn, worden gereorganiseerd. Van de ontslagen werknemers bij Baan Company zullen er naar schatting niet meer dan 100 tot 200 in Nederland vallen.

De vakbonden, bij Baan niet sterk vertegenwoordigd, hebben vanmorgen verbaasd op de reorganisatie gereageerd. Baan rapporteerde vanmorgen een negatief resultaat van 31,7 miljoen dollar (16 dollarcent per aandeel) en bleef daarmee juist binnen het twee weken geleden voorspelde verlies van 13 tot 16 dollarcent per aandeel. De omzet komt met 605 miljoen dollar over de eerste negen maanden iets boven de voorspelde 600 miljoen. De omzetgroei over het derde kwartaal (13 procent naar 195 miljoen dollar) dankt Baan aan een stijging met 68 procent van de opbrengsten in onderhoud en dienstverlening op bestaande contracten.

Baan maakte vanmorgen de aanstelling bekend van M. Coleman als president, tot voor kort de hoogste vrouw bij het softwarebedrijf Aurum, dat Baan vorig jaar heeft overgenomen.