Argumenten, feiten en artikelen te koop

Aan nieuws, argumenten en feiten valt in Rusland niets meer te verdienen. Maar gelukkig trekt de markt voor sluikreclame, propaganda en leugens-op-bestelling aan. Vandaar dat het weekblad Argoementi i Fakti dat zich ten tijde van Gorbatsjovs glasnost en perestrojka had ontwikkeld tot een bolwerk van onafhankelijkheid, nu zijn journalistieke diensten te koop aanbiedt.

Wie Doemalid wil worden, of gouverneur, kan journalisten van het blad inhuren. Onder de kop: 'Verkiezing verzekerd' legt adjunct-hoofdredacteur Adrej Oeglanov uit dat Argoementi i Fakti een PR-afdeling opzet, gespecialiseerd in image-making. Maar ook een trendy kapper of een popartiest kan een vleiend artikel in de kolommen van het tijdschrift kopen. De paginaprijs: 320.000 roebel (38.000 gulden).

Dat journalisten in Rusland zich voor dit huurlingenwerk lenen is niet nieuw. Er is zelfs een naam voor. Een zakazoecha plaatsen betekent dat je een redacteur omkoopt om 'op bestelling' de werkelijkheid in jouw voordeel te verdraaien.

Nieuw is dat Argoementi i Fakti (oplage: drie miljoen) voor deze praktijk een loket opent. Met hetzelfde gemak waarmee je een advertentie opgeeft, kun je voortaan ook redactionele stukken bestellen volgens het principe dat de klant koning is.

Uitgever Nikolaj Ziatkov legt uit dat hij niet anders kan. Sinds de val van de roebel, half augustus, heeft zijn concern al ruim vijf miljoen gulden verloren. Eenderde van de staf is ontslagen, en de overgebleven redacteuren verdienen nog tweehonderd gulden per maand.

De kritiek dat Argoementi i Fakti “de journalistieke prostitutie aan het legaliseren is', schijnt hem niet te raken. Integendeel, Ziatkov biedt politici een welkomstkorting van maximaal 25 procent, terwijl de adjunct-hoofdredacteur zegt dat hij open staat voor afspraken van het type “niet-goed-geld-terug' - mocht een kandidaat de door hem begeerde post ondanks de hulp van het opinieblad onverhoopt niet veroveren.