Aanslag op Israelische schoolbus; Autobom Hamas in Gaza

Bij een aanslag op een Israelische schoolbus in de Gazastrook is vanochtend een Israelische soldaat gedood. Drie Israeliers werden gewond, van wie een ernstig. Ook de Palestijnse zelfmoordterrorist kwam om.

De moslim-extremistische organisatie Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeeist voor de autobom. Een woordvoerder van Hamas zei dat de aanslagen zullen doorgaan totdat de overwinning is bereikt en dat ze zijn bedoeld om de kolonisten onder druk te zetten.

De bus was op weg van de nederzetting Kfar Drom, een bijna-enclave in Palestijns gebied, naar een school in Gush-Katif. Volgens ooggetuigen reed de Palestijnse bestuurder van de Opel waarin zich tientallen kilo's explosieven bevonden, in op een van de militaire jeeps die de bus dagelijks begeleiden. Volgens radio Israel zag de chauffeur van de jeep de auto aankomen en plaatste hij zijn voertuig in de baan van de bomauto.

Het Israelische leger heeft onmiddellijk na de aanslag de strook van Gaza afgegrendeld. Minister van Defensie Yitzhak Mordechai zei vanmorgen dat de hoofden van de Palestijnse veiligheidsdiensten hem hadden beloofd onmiddellijk strenge maatregelen te nemen tegen de organisatie achter de terreur in Gaza. Amin al-Hindi, het hoofd van de Palestijnse veiligheidsdienst in Gaza, zei dat de aanslag tegen het nieuwe Israelisch-Palestijnse akkoord van Wye Plantation is gericht. Reeds enkele weken waarschuwen de Israelische veiligheidsdiensten voor aanslagen nadat het leger twee Hamas-leiders in Hebron had gedood.

Politieke kringen in Jeruzalem stelden vanmorgen het Palestijnse Gezag van Yasser Arafat voor de aanslag in Gush-Katif verantwoordelijk. Zij baseren dit argument op het feit dat de terrorist uit door Arafat gecontroleerd gebied kwam. Arafat zelf veroordeelde vanochtend de aanslag. Woordvoerders in Jeruzalem waarschuwden opnieuw dat de regering-Netanyahu het akkoord van Wye Plantation niet zal uitvoeren voordat de Palestijnen het toegezegde plan ter bestrijding van de terreur aan Israel hebben voorgelegd.

Netanyahu heeft gisteravond nog eens nadrukkelijk gezegd dat Israel de Palestijnen geen stukje grond zal geven als zij zich aan hun verplichtingen onttrekken. “Aan het geven is een einde gekomen', zei hij op een rumoerig verlopen bijeenkomst van het centrale comite van Likud in Tel Aviv. Ideologische tegenstanders namen het akkoord onder vuur. “Arafat windt jullie om zijn pink. Alleen Netanyahu kan ons iets slechters dan het akkoord van Oslo voorschotelen', fulmineerde Benni Begin. “Als het centrale comite het akkoord goedkeurt, verliest Likud haar ziel en bestaansrecht', aldus de zoon van de oud-premier.

    • Salomon Bouman