Aandeelhouders KBB ontevreden

Diverse aandeelhouders van Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) toonden zich vanochtend ontevreden over het beleid van de concerntop. “Ik ben boos', zei een 'kleine' aandeelhouder. “U bent ingepakt door Vendex. Waarom voert u geen gesprek met Blokker? Ik roep aandeelhouders op om hun stukken niet aan te melden.'

Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) uitte vandaag teleurstelling op de drukbezochte aandeelhoudersvergadering van KBB in de RAI in Amsterdam. Nadat in februari van dit jaar bekend werd dat KBB wilde fuseren met Vendex, het andere grote Nederlandse detailhandelsconcern, heeft KBB andere fusiekandidaten niet serieus willen nemen. Daarmee is aandeelhouders in feite een hoger bod onthouden, aldus betoogde VEB-directeur P. de Vries.

KBB-commissaris J. den Hoed verdedigde het beleid met de opmerking dat met beide andere geinteresseerden (Blokker en WE International) een gesprek is gevoerd. Als ze een bod zouden hebben uitgebracht - wat niet is gebeurd - zou dat volgens Den Hoed ook serieus zijn genomen.

Op de buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering van Koninklijke Bijenkorf Beheer (Hema Bijenkorf, Praxis) werd de fusie met Vendex (V&D, Kreymborg, Hans Anders) niet in stemming gebracht. De beslissing ligt bij de aandeelhouders zelf die tot 12 november de tijd hebben om hun stukken bij Vendex aan te melden. Vendex wil minimaal 75 procent van de stukken in handen krijgen.

Het is nog onduidelijk of de twee afgehaakte andere overnamekandidaten, de niet-beursgenoteerde familiebedrijven Blokker en WE International, zich tevreden zullen stellen met een koerswinst van naar schatting tussen de 10 en 20 miljoen gulden en hun stukken zonder slag of stoot bij Vendex zullen inleveren. Blokker heeft een belang van 5 procent in KBB en WE International heeft een belang van ruim 7 procent.

Van zowel Blokker als van WE International waren vertegenwoordigers aanwezig. “Een aandeel houd ik. Dat lijst ik in en hang ik aan de muur' zei R. de Waal van WE International. “Wat ik met de rest doe weet ik nog niet.'

“We hebben tot 12 november de tijd om daarover na te denken', zegt bestuursvoorzitter S. Huibers van Blokker.