Waarom moet ik nou steeds aan mijn oor friemelen?; ALTERNATIEVE GENEZERS

Alternatieve geneeswijzen zijn omstreden, maar patienten en verzekeraars wachten niet op een wetenschappelijk bewijs. De paranormaal genezer uit Almere zegt zelfs doodzieke paarden beter te kunnen maken.

Hij ziet mensen overlijden voor ze gaan. Tenerife en de Bijlmerramp wist hij. De informatie komt van zijn gids Lena, een zus uit meerdere vorige levens. Over de gevoelens, rare gewoontes, stress, gezondheid partners en jeugd van mensen die tegenover hem zitten of wier foto hij tussen zijn vingers houdt. Hij is een televisie, zegt hij zelf. Hij ziet beelden. Hoe dat kan begrijpt hij ook niet, maar het is zo.

Anton Korf (28), paranormaal genezer: “Ik vind `medium' zo een rotwoord. En ik wil niet de mannelijke Jomanda zijn.' Als magnetiseur brengt hij wederom via zijn gids, met zijn handen energie over naar zijn patienten. Dat zijn niet alleen mensen. Korf geneest ook veel paarden. “Een kreupel paard staat binnen 24 uur weer buiten. Zo sterk ben ik op dit moment.'

Korf ontvangt zijn clienten thuis, een rijtjeshuis in Almere. Tussen zijn drie grote honden, drie kleine dochters en zijn vrouw wachten ze op de roodleren bank in de huiskamer. Boven is een praktijkruimte. Machteld (28) komt voor de eerste keer. Ze wil weten of ze zwanger kan worden, dat probeert ze al een jaar. Korf: “Daar krijg ik niets over door. Er wordt gezegd: je jeugd. Waarom moet ik zeggen: je jeugd?' Machteld mompelt iets over een stiefbroer. “Ja, precies', zegt Korf. “Ik krijg ook door: creatief.' Machteld zegt dat ze niet zo creatief is. Ze geeft Korf een pasfoto van haar vriend. Hij draait de foto tussen duim en middelvinger.

Korf: “Zit je vriend veel in de auto?'

Machteld: “Nee, hij is treinmachinist.'

Korf: “Ja, ik krijg steeds door: verplaatsen. En er is een klein hondje.'

Machteld: “Ik had inderdaad een hondje die is overleden.'

Korf: “Nou, dat hondje is er.

En waarom moet ik nou steeds aan mijn oor friemelen? Ik moet steeds aan mijn oor friemelen.' Korf magnetiseert daarna Machteld door zijn handen op haar te leggen. “Er wordt nu gezegd dat ik naar je knie moet.' Ans (51) legde eerder uit hoe het magnetiseren voelt: “Het wordt heel warm en na afloop ben ik doodmoe.' Ze zegt dat het vooral helpt de spanning weg te nemen. Zeven weken geleden overleed haar moeder en ze heeft het te druk op haar werk. “Anton stelt goede vragen en soms zegt hij dingen die echt niemand kan weten.'

Er is onderzoek gedaan naar paranormale geneeswijzen. Volgens D. Bosga, directeur van het Parapsychologisch Instituut, kunnen paranormale genezers pijn verlichten. “Ze hebben meer effect dan veel mensen denken, maar ze bereiken veel minder dan ze zelf denken. Er is vooral sprake van een `coping-effect', het beter met een ziekte kunnen omgaan.' J.W. Nienhuis van de Stichting Skepsis haalt ook uitgebreid wetenschappelijk onderzoek aan. “Daaruit blijkt dat paranormale geneeswijzen nauwelijks zin hebben. Ze zijn vooral effectief als krachtig placebo.'

Korf gelooft in eigen kracht en van placebo kan geen sprake zijn. “Ik genees immers ook paarden. Dan staat er een - ik pik het zieke paard er direct tussenuit - waar geen dubbeltje meer voor wordt gegeven. Even later loopt hetzelfde paard weer wedstrijden.' Hij wijst trots op een brief aan de muur van zijn praktijkruimte, afkomstig van de familie Grootenboer uit Ederveen. Ze stonden altijd kritisch tegenover alternatieve geneeswijzen, schrijven ze, maar het onwaarschijnlijke is gebeurd: hun paard Mistral mag blijven leven.

Georgette Grootenboer: “Anton Korf is een oplichter. Hij heeft ons per fax verzocht die brief te schrijven.' Mistral overleed kort na de behandeling, de brief was geschreven toen het even iets beter ging.

“Mistral had een ontsteking in zijn hoef, maar dat wist ik toen niet. Korf was de laatste strohalm, ik was ten einde raad', zegt Georgette. Ze betaalde Korf 250 gulden per keer. “Hij heeft mij aan het lijntje gehouden en veel geld verdiend. Hij kan het niet en wekt verwachtingen die hij niet waarmaakt.'

Een professionele paardenfokker uit Utrecht vertelt een soortgelijk verhaal. Korf behandelde drie van haar paarden. “Anton zei steeds dat alles goed zou komen. Omdat ik met mijn rug tegen de muur stond wilde ik het graag proberen.' Twee paarden moesten uiteindelijk worden geopereerd, het derde bleek gedeeltelijk verlamd en overleed. “Hij magnetiseert met een hand, in de andere heeft hij zijn mobiele telefoon. Ik ben erin gevlogen. De dag nadat het paard was overleden zei Anton nog dat hij had `doorgekregen' dat alles goed zou komen.'

Ook aan Korfs samenwerking met het weekblad Story kwam een einde. Hij had een wekelijkse rubriek en telefonisch spreekuur, waarin vragen van lezers werden beantwoord (“Ik heb last van droge ogen'. Korf: “Er wordt gezegd dat homeopathie een oplossing kan bieden.'). Er kwamen te veel brieven en telefoontjes binnen om af te handelen. Maar de redactie kreeg ook klachten en begon te twijfelen aan Korfs kunnen. Hoofdredacteur L. van Rooyen, lachend: “Hij had doorgekregen dat ik in april een hoop geld zou krijgen, maar het enige dat ik ontving was een belastingaanslag.'

    • Yasha Lange