Vertrouwen van consument in VS gaat fors omlaag

Het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie van zijn land is fors gedaald door onrust over de financiele markten. De index van het consumentenvertrouwen stond in oktober op 117,3. In september stond de index nog op 126,4.

De graadmeter viel daarmee veel verder terug dan analisten hadden verwacht. Zij hadden gerekend op 124,2.

De tegenvallende cijfers die het betreffende onderzoeksbureau gisteren naar buiten bracht, zijn volgens adjunct-directeur Lynn Franco vooral te wijten aan de toenemende ongerustheid over de financiele markten.

Naast zorgen over de politieke situatie hebben ook recente aankondigingen over ontslagen de Amerikaanse consument nerveus gemaakt.

Het vertrouwen ligt overigens nog steeds op een hoog niveau, zo onderstreepte het onderzoeksbureau. Maar dat voegde eraan toe dat de verwachtingen van de Amerikaan zijn gedaald tot een peil dat doorgaans in verband wordt gebracht met een trage economische groei.

Een verdere verslechtering van het vertrouwen zou een mager seizoen voor de detailhandel kunnen betekenen. In augustus stond de index op 133,1.

Ook het Amerikaanse kleinbedrijf is minder optimistisch. De index die de Federatie van Onafhankelijke Ondernemingen maandelijks bijhoudt, zakte in september naar 99,5 vergeleken met 102,1 in augustus. Dat was het laagste punt in bijna twee jaar.

Het grootste probleem in de afgelopen maand was het vinden van gekwalificeerde arbeidskrachten. Bedrijven stelden hun investeringsplannen naar beneden bij, maar die liggen nog altijd op een hoog niveau, zo beklemtoonde de ondernemersvereniging gisteren. (KRF)