Trainer van FC Volendam durft niet meer naar De Dijk

Het bestuur van FC Volendam knokt tegen een faillissement en de spelers vechten tegen zichzelf. Vitesse won het onderlinge bekerduel met 3-0.

Clubliefde bestaat nog. De spelers, trainers, supporters en bestuursleden van FC Volendam verzinnen ludieke acties om een dreigend faillissement af te wenden. Het vissersdorp wil de plaatselijke voetbaltrots in ere houden. Maar van onvoorwaardelijke clubliefde is geen sprake. In het Gelredome blijft het tribunevak voor de bezoekende supporters angstvallig leeg. En trainer Dick de Boer van de plaatselijke FC durft in zijn geboorteplaats nauwelijks meer de straat op. “Kankeren is in Volendam uitgevonden. Het is Volendammers eigen de schuld bij een ander te zoeken', zegt hij na de verloren bekerwedstrijd tegen Vitesse.

Als voormalige onderwijzer maakt De Boer gaarne gebruik van zijn pedagogische kennis. Hij probeert de spelers door middel van praatsessies te motiveren. Ze zijn nog altijd in afwachting van hun loonstrookje van deze maand, maar volgens de trainer lijden de spelers niet onder de financiele zorgen. Zelfs een breed uitgemeten knokpartij, met Marco Gentile en Marco Boogers in een negatieve hoofdrol, heeft de eensgezindheid in het Volendamse kamp niet aangetast. De Boer: “Instinctmatig groeien we in deze donkere dagen naar elkaar toe. Op de training zie ik genoeg beleving. We kampen alleen met een chronisch gebrek aan kwaliteit. Beter spelen dan tegen Vitesse kunnen we niet.'

Verdediger Gentile en aanvaller Boogers werden vorige winter voor veel geld aangetrokken. De ervaren spelers moesten degradatie uit de eredivisie voorkomen. Ze slaagden niet in deze opzet en ze worden in Volendam sindsdien afgeschilderd als profiteurs of zakkenvullers. Toen de twee voetballers vorige week in beschonken toestand werden beledigd door een dronken dorpsbewoner, sloegen ze de treiteraar hardhandig in elkaar.

Hij deed aangifte bij de politie. Zij ontkenden aanvankelijk, maar gaven in tweede instantie toe.

Het nieuws over de vechtpartij werd bij FC Volendam met gemengde gevoelens ontvangen. De timing van het incident had niet slechter gekund. Juist nu de club afhankelijk is van externe geldschieters, kwam FC Volendam negatief in de publiciteit. Overigens hebben Gentile en Boogers zelf ook in de bus geblazen. De spelersgroep doneerde een bedrag van zestigduizend gulden. Bijna vanzelfsprekend kreeg Boogers kritiek voor zijn bijdrage. Hij speculeert op de beurs en zou veel meer geld kunnen afstaan dan een paar duizend gulden, klonk het afgelopen week aan de Volendamse haven.

Trainer De Boer neemt het op voor zijn bekritiseerde captain, die de aanvoerdersband komend weekeinde overigens moet afstaan aan een medespeler. “Ik ben er niet gelukkig mee, maar het was een menselijke reactie', zo verwoordt De Boer de publieke opinie. “Ik proef de haatdragende sfeer al een poosje. Daarom laat ik me niet meer zien aan De Dijk. Je wordt openlijk uitgelachen en je vrouw wordt voor rotte vis uitgemaakt of erger. Er leven in dit dorp heel wat zieke elementen. Alsof wij kunnen helpen dat deze club slecht draait. Ik ben deze zomer vijf basispelers kwijtgeraakt, maar er was geen geld voor adequate vervangers. Geef mij vijf wereldtoppers en ik ben een wereldtrainer.'

In de bestuurskamer van het Gelredome probeert Arjen Tuiten, waarnemend voorzitter van FC Volendam, enig optimisme uit te stralen. Hij moet voor komende week een bedrag van zes ton kunnen overhandigen aan de Generale Bank, om het dreigende faillisement af te wenden. Voor de jaarwisseling moet een zelfde bedrag op tafel komen.

Naar verluidt komt Tuiten nog een kleine honderdduizend gulden tekort om de eerste schuldeis ongedaan te maken. Verder moet de gemeente zo snel mogelijk vier ton beschikbaar stellen, opdat de spelerssalarissen kunnen worden overgemaakt. Tuiten: “De bank wil hom of kuit. Ons lot ligt bij de gemeente.'

    • Jaap Bloembergen