Telegraaf gaat eigen tv-gids uitbrengen

De Telegraaf begint volgende week met een wekelijkse televisiegids op zaterdag. Daarmee forceert de krant een doorbraak in de al twee jaar slepende discussie over tv-gidsen bij dagbladen.

Vanaf zaterdag 7 november wordt de bijlage Weekeinde van De Telegraaf omgevormd tot een omroepgids, waarbij de programmagegevens worden geordend nar genre. Daarmee stapt het dagblad voorlopig af van het oorspronkelijke idee een gids te brengen die een overzicht geeft per televisiestation.

De introductie van de nieuwe gids op dit moment is opmerkelijk omdat De Telegraaf en de NOS vorige maand nog door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) naar de onderhandelingstafel werden gedwongen. Het dagblad beschuldigde de omroepen van oneerlijke concurrentie door te blijven weigeren de programmagegevens te verstrekken om de eigen omroepgidsen te beschermen. De NMa gaf De Telegraaf gelijk en heeft de partijen tot 15 januari de tijd gegeven om tot overeenstemming te komen.

De NOS weigert echter met De Telegraaf een gesprek aan te gaan en laat het op een juridische confrontatie aankomen. Inmiddels is bezwaar aangetekend tegen de uitspraak van de NMa. Ook de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Veronica) heeft bezwaar gemaakt, maar gaat volgende week wel met De Telegraaf praten.

Volgens directeur T. Boerma van De Telegraaf is het tijd voor actie: “Misschien probeert de NOS de zaak nog wel jaren te rekken. We willen ons niet langer afhankelijk maken van wat anderen doen.'

Door de gegevens zelf te bewerken en per programmasoort te ordenen denkt De Telegraaf de noodzakelijke medewerking van de omroepen te kunnen omzeilen. Hoe Boerma aan de gegevens wil komen en of hij daar voor gaat betalen, wil hij niet zeggen: “Daarover laat ik mij niet uit.'

“Misschien dat de Telegraaf ze wel overschrijft uit de VPRO Gids', suggereert de woordvoerder van de NOS. De gidsen van de verschillende omroepen liggen al vanaf dinsdagochtend in de kiosken dus de Telegraaf heeft voldoende tijd om daar uit te putten.

De NOS wist vannochtend nog niet of ze in staat is een dergelijke publicatie tegen te gaan: “Misschien is er een maas in de regelgeving die dit mogelijk maakt.' aldus de woordvoerder. De NOS zegt ondanks de eerdere uitspraak van de NMa “uit principe' niet met De Telegraaf om tafel te willen gaan. “Er liggen nog tal van juridische mogelijkheden. Als je echt tot het gaatje wilt gaan kun je de zaak nog twee tot drie jaar rekken.' De omroep wil van die mogelijkheden ook inderdaad gebruik maken.

De verwachtingen van de NOS en de Telegraaf staan in schril contrast met die van toezichthouder NMa. Directeur-generaal A. Kist zei in september dat het hoogstens een half jaar zou duren voordat de dagbladen zouden kunnen beschikken over de programmagegevens. Ook sprak hij dreigende taal uit richting onderhandelende partijen. “Daar zal hij goede redenen voor gehad hebben', aldus de NMa-woordvoerder vanochtend.