Soros stopt met fonds opkomende markten

De grote Amerikaanse speculant/belegger George Soros gaat een van zijn hedge fondsen (speculatieve fondsen met veel geleend geld) opheffen en wil twee anderen samenvoegen. Dat wordt uit welingelichte financiele bronnen in New York vernomen.

Het op te heffen fonds - het Quantum Emerging Market Growth Fund - beheerde tot voor kort een vermogen van 1,5 miljard dollar, belegd in opkomende markten, maar verloor dit jaar door de financiele crisis in Azie en Rusland al bijna een derde van zijn waarde.

De twee fondsen die worden samengevoegd zijn Quantum Industrial Holdings en Quasar International Funds. Dit samengaan wordt in verband gebracht met het plotselinge vertrek bij Soros van de invloedrijke hedge fund-manager Nick Roditi. Maar in een brief aan de investeerders schrijft George Soros dat het vertrek van de in Londen gestationeerde Roditi slechts tijdelijk een gevolg is van slechte gezondheid.

Soros, een Amerikaan van Hongaarse afkomst, schrijft in zijn brief aan de investeerders in het op te heffen Quantum Emerging Market fonds dat deze beleggingen waarschijnlijk worden overgeheveld naar andere fondsen binnen het overkoepelende Quantum Fund. De beleggers krijgen de keus zich cash te laten uitbetalen of nieuwe aandelen in het Quantum Fund te nemen. Dit fonds beheert 8,7 miljard dollar en investeert dat in diverse delen van de wereld. Soros' Quantum groep - die in totaal voor ongeveer 20 miljard dollar heeft belegd - verwierf in de jaren negentig een reputatie voor het consistent leveren van topprestaties op investeringsgebied. In 1992 baarde het groot opzien door met succes tegen het wankele Britse pond te speculeren dat toen het EMS moest verlaten. Deze actie leverde Soros meer dan een miljard dollar op. Maar de laatste maanden liep die reputatie in het kielzog van de Azie-crisis en de onrust op de financiele markten behoorlijke averij op. Eerder dit jaar verbijsterde Soros veel van zijn bewonderaars met een onverwacht pleidooi voor beperking van het vrije internationale kapitaalverkeer.